IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier belangrijke beleggingslessen

Met beleggen kun je serieus geld verdienen. Maar, verrassing: dan moet je wel weten wat je doet. Dit zijn vier belangrijke beleggingslessen, op een rij gezet door MarketWatch.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

1. Heb geduld!

De beurzen bewegen elke dag. Als je niet oppast, verlies je je geduld en wil je snel(ler) resultaat waardoor de kans bestaat dat je al je beleggingsgeld of een groot deel daarvan verliest.

Succesvol beleggen is een beetje alsof je een boom plant. In het begin lijken de zaadjes niet indrukwekkend, maar na tien jaar lijken die zaadjes veel belangrijker en na 40 of 50 jaar heb je echt iets substantieels.

Het is niet handig om te verwachten dat er binnen een paar weken, een paar maanden of een paar jaar een boom uit de grond groeit. Hetzelfde geldt voor je beleggingsportfolio.

Lees ook: Leuk om te weten: zo is de beurs ontstaan

2. Laat je niet leiden door emoties

De emoties angst en hebzucht zijn erg slechte raadgevers op de beurs.

Als je in paniek raakt als de beurs keldert en je je aandelen dan verkoopt (angst), sta je sowieso in de min. En dan ben je er zeker van dat je er niet van profiteert als de markt weer herstelt. De markt herstelt vroeg of laat bijna altijd weer. 

Aan de andere kant kan hebzucht je ook in de weg staan. Als de beurzen maar omhoog blijven gaan dan wil je die winsten waar iedereen over praat niet mislopen. Sommige beleggers stappen dan af van hun langetermijnaanpak om die kortetermijnwinsten te pakken.

Check ook: Dit is de sleutel tot succesvol beleggen

3. Betaal niet teveel voor beleggingsfondsen

Dit klinkt simpel, maar veel beleggers betalen nog steeds teveel voor beleggingsfondsen. Elke euro die je betaalt aan kosten voor een fonds gaat van je uiteindelijke rendement af. Relatief goedkope fondsen zijn niet actief beheerde beleggingsfondsen, maar passieve tegenhangers die een index volgen: ETF's.

Lees ook: Beleggen: kwanta kosta?

4. Probeer de markt niet te timen

Het kopen op de bodem en het verkopen op de top is vrijwel onmogelijk.

Goed bewijs hiervoor zijn de prestaties van de bekende Amerikaanse index S&P500 in vergelijking met actieve Amerikaanse aandelenfondsen. De laatste dertig jaar rendeerde de S&P 500 index 10,4% per jaar, terwijl de aandelenfondsen een magere 3,7% lieten zien.

Er zijn verschillende redenen voor dit verschil, waaronder slecht financieel advies, hoge kosten, maar een groot gedeelte daarvan zijn slecht getimede aan- en verkopen door actieve fondsmanagers.

Lees ook: "Je kunt nooit op het beste moment in- of uitstappen"

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›