IEXGeld

Dossiers

Profiel

Verrassing: onzekerheid is realiteit

Een vriend van mij is dokter bij een ziekenhuis in Salt Lake City. Op een dag vertelde hij me over een patiënt van hem, die zich niet goed voelde, die onzeker en gestresst was.

Na wat testen bleek dat er niets aan de hand was. Dus gaf de dokter het advies: "Ga naar huis, doe rustig aan, drink voldoende en bel me morgenochtend op om te vertellen hoe je je voelt."

"Het vreemde met deze patiënt," vertelde mijn vriend, "was dat nadat ik hem vertelde dat er niets aan de hand was, hij teleurgesteld leek."

Onzekerheid en zorgen

Dit gebeurt wel vaker. Soms lijkt het wel dat een patiënt liever een slechte diagnose hoort, dan een onzeker gevoel heeft dat afgedaan wordt met dat er niets aan de hand is. Bijna fascinerend.

Onzekerheid en zorgen kunnen ons thuis, op het werk, op school of in relaties flink in de weg zitten. En ook in ons financiële leven problemen veroorzaken.

Verkeerde beleggingsbeslissingen

Ook bij onze beleggingen kunnen stresssituaties onze beslissingen negatief beïnvloeden. Zelfs als we weten dat er bewijs in overvloed is dat marktvoorspellingen heel vaak onjuist zijn, nemen beleggers verkeerde beslissingen die (op de lange termijn) veel geld kunnen kosten.

Waarom? Omdat dat het gevoel van onzekerheid wegneemt. We weten dat het geen goed idee is om beleggingen te verkopen wanneer markten plots meer dan 20% gezakt zijn. En toch lijkt het dat we liever die negatieve gevolgen accepteren, omdat het zekerheid lijkt te geven.

Accepteren van onzekerheid

Maar we moeten gewoon accepteren dat in ons leven nu eenmaal dingen onzeker zijn. We weten dat. Je kunt de toekomst niet 100% voorspellen. Je kunt ook de markten niet voorspellen en verslaan. We weten niet welke jaren goed zijn en welke jaren slechte resultaten zullen geven.

Maar hoe kun je dit accepteren en je hiertegen wapenen? Bouw een portefeuille in lijn met je doelstellingen. Probeer te spreiden in verschillende beleggingen, omdat niet alles in één keer sterk zal dalen. Ook kun je de kosten van je beleggingen zo laag mogelijk houden.

Maar zelfs als je dat als slimme belegger doet, dan blijft er nog steeds onzekerheid bestaan. Dat is onderdeel van ons leven. Dat is de realiteit. En hoe sneller je dat accepteert, hoe beter het is.

Meer columns van Carl Richards lezen? Klik hier!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›