IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen is niet hetzelfde als voetbalplaatjes verzamelen

Er zijn mensen die hun beleggingen beheren alsof ze kinderen zijn die Panini-voetbalplaatjes verzamelen. Het ene moment kopen ze beleggingsfondsen waarover ze gelezen hebben in een beleggingsblad. Het jaar erop besluiten ze te beleggen in de top-10 aanbevelingen van een ander magazine. Om weer een jaar later volop te gaan voor twee van de drie internationale beleggingsfondsen die vermeld worden op een website.

Voor deze verzamelaars het beseffen, hebben ze een onsamenhangende wirwar aan beleggingen, zonder strategie. En als je niet uitkijkt, zijn deze beleggingen nog vaak van eenzelfde type: dezelfde grote bekende bedrijven of langetermijnobligaties, net als een verzamelaar van voetbalplaatjes ook alleen maar belangstelling heeft voor één en dezelfde bepaalde favoriete voetbalclub, zijn lievelingsclub.

Gebalanceerde samenstelling

Ik kom regelmatig mensen tegen die ervan overtuigd zijn dat ze een goede spreiding hebben in hun portefeuille omdat ze in vijftien of twintig beleggingsfondsen beleggen. Maar op het eerste gezicht verschillende beleggingsfondsen kunnen toch eenzelfde beleggingsfilosofie, -strategie of -invulling hebben. Wanneer dan het ene beleggingsfonds in waarde daalt, daalt ook de koers van de andere beleggingsfondsen met eenzelfde strategie.

Door meerdere fondsen aan te houden, is er natuurlijk nog het effect van de kosten. En dan heb ik het nog niet eens over de tijd en de problemen die gepaard gaan met het proberen overzicht te bewaren over deze wirwar.

Denk eraan, je bent geen verzamelaar. Je bent een belegger. Je wil een gebalanceerde samenstelling van fondsen in je portefeuille die ertoe moeten leiden dat je je (financiële) doelstellingen realiseert.

Zorg ervoor dat de samenstelling van je beleggingen je niet onbedoeld blootstelt aan meer risico dan je eigenlijk kan lopen. Vergelijk de doorsnee beleggingsbladen en magazines, die je ongetwijfeld op je tafel hebt liggen of in je mailbox zitten, eens met je tandarts of je schoonfamilie. Ze kunnen een belangrijke rol in je leven spelen en helpen je waar nodig. Maar ze weten absoluut niets van de beste beleggingen, en zeker niet de beste beleggingen voor jou.

Schets & win!
De napkin sketches van Carl Richards zijn een begrip in de Amerikaanse personal finance-wereld en slaan ook hier steeds meer aan door de simpele wijze waarop hij illustreert hoe de menselijke aard verstandige financiële beslissingen in de weg kan staan.

Carl Richards en IEX dagen u uit om zelf een belangrijk financieel inzicht te schetsen met behulp van een stift en een servetje (of bierviltje). Scan het in en stuur het op aan redactie@iex.nl. Posten in de comments mag ook.Beoordeling vindt plaats door de redactie en Giséla in het Veld van Dutch Master Painters, de vertegenwoordiger van het Art Work van Carl in Nederland. De winnaar ontvangt het boek van Carl, en een ingelijste originele schets, ter waarde van 395 dollar.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›