IEXGeld

Dossiers

Profiel

Voel jij je zelfverzekerd over je geldzaken, terwijl je weinig over beleggen en planning weet?

Kijk, dit zijn twee resultaten uit één onderzoek:

  • Nederlanders hebben een positievere kijk op hun financiële toekomst dan andere Europeanen en meer dan de helft vertrouwt er op de juiste beslissingen te nemen als het om sparen en beleggen gaat.

  • In het algemeen weten Nederlanders weinig over beleggen en financiële planning; dit percentage is hoger dan in andere Europese landen.

Beide bevindingen komen uit het Investor Pulse-onderzoek van vermogensbeheerder BlackRock, waarin ruim 27.000 mensen uit twintig Europese landen zijn ondervraagd over sparen, beleggen en pensioenopbouw.

Nederlanders in een winterslaap

Maar hoe kun je de juiste beslissingen nemen als je weinig over beleggen en financiële planning weet? Het is niet erg verwonderlijk dat in hetzelfde onderzoek wordt benadrukt dat het zelfvertrouwen van die mensen soms behoorlijk onterecht is.

De meeste Nederlanders zitten in een soort winterslaap als het om hun financiën gaat, vertelt Bob Hendriks, Hoofd Retail Nederland bij BlackRock. Zij denken bijvoorbeeld oprecht dat achter de hand houden van spaargeld een veilige manier is om meer grip op de financiën te houden.

Daardoor wordt 78% van de vermogens in Nederland als spaargeld aangehouden - het hoogste percentage in heel Europa. En dat terwijl sparen eigenlijk veel riskanter is dan beleggen (denk eens aan die aanhoudende lage rente!).

Denken dat je kunt vertrouwen op sparen alleen zorgt ervoor dat je op je plek blijft zitten, terwijl je juist actie moet ondernemen om zeker(der) te zijn van een prettige financiële toekomst.

Check ook: Wie spaart levert geld in. En het wordt er niet beter op

Leren van de alerte belegger

Je moet door middel van een financiële routine het heft in eigen hand nemen, vertelt Hendriks. En daar zijn (kennis over) beleggen en een goede financiële planning een belangrijk onderdeel van. Onmisbaar, vinden wij.

Ongeveer één op de tien Nederlanders is al wél goed bezig wat dat betreft. Zij zijn meer dan de anderen geneigd te plannen voor de lange termijn, naar hun spaargeld en beleggingen te kijken, gespreid te beleggen en de prioriteit te geven aan pensioenopbouw. Ze willen bovendien meer te weten komen over hoe ze hun geld harder voor zich kunnen laten werken en doen aan planning. Kijk, als je dán zelfverzekerd bent, heb je meer recht van spreken.

Alerte beleggers, zo noemt BlackRock ze ook wel. Zij hebben een verstandige houding, één waarvan al die anderen nog veel kunnen leren. Check, dit zijn hun eigenschappen in het kort:


Bron: Investor Pulse, BlackRock

Hoe sta jij hier zelf in, momenteel?

Houd het bovenstaande eens aan als leidraad. Als je regelmatig op zo'n manier je portefeuille op zou poetsen, zou dat een grote invloed kunnen hebben op je financiële toekomst, zegt Hendriks. Je kunt er direct mee beginnen - zie het als een vroege voorjaarsschoonmaak. En doe je dit echt actief én alert, dan kun je er met meer recht op vertrouwen dat je goed bezig bent.

Lees ook: Waarom sparen riskanter is dan beleggen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›