IEXGeld

Dossiers

Profiel

Checklist: regel dit als jullie gaan samenwonen

Gaan jullie samenwonen? Dat is best een stap - een leuke, inderdaad, maar zorg er wel voor dat jullie alles van te voren goed regelen en bespreken. Daar kun je deze checklist bij gebruiken.

1. Bespreek alle geldzaken

Heel belangrijk, en ook nogal logisch: zorg ervoor dat jullie goed op de hoogte zijn van elkaars geldzaken, zodat jullie weten waar jullie aan toe zijn (als dat niet al het geval was).

Wees open over alle inkomsten en óók over eventuele schulden. Maak een overzicht van alle (gezamenlijke) inkomsten en (te verwachten) uitgaven. Dan kun je een inschatting maken van hoe jullie uitgavenpatroon er zo ongeveer uit komt te zien als jullie eenmaal een woning delen.

Let op: als jullie gaan samenwonen, gaan bepaalde gemeentelijke belastingen omhoog, omdat jullie dan als meerpersoonshuishouden gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan afvalstoffenheffing.

Lees ook: Let's talk about money

2. Samen dingen regelen

Zorg ervoor dat jullie allebei weten hoe jullie er financieel voorstaan (zie ook #1) en wat er allemaal moet gebeuren. Je hoeft niet álles samen te regelen, maar als één van jullie de hele boel in orde maakt en bijhoudt - de huur of de hypotheek, toeslagen, belastingen, et cetera - terwijl de ander werkelijk geen idee heeft van wat er precies gebeurt en wat alles kost, dan vraag je om moeilijkheden. Jullie gaan samenwonen, dus regel het ook met elkaar.

Natuurlijk is het prima als één van jullie de geldzaken vervolgens gaat bijhouden en de administratie gaat doen. Maar zorg er altijd voor dat jullie allebei weten wat er in jullie huishouden gebeurt. Dat is het makkelijkste als je ervoor zorgt dat alles overzichtelijk is. Stop alle belangrijke papieren bij elkaar in één map. Maak kopietjes van papieren die opgestuurd moeten worden (en houd de originele documenten zelf). Dan kun je later altijd nog even checken hoe alles ook alweer zat.

2. Open een gezamenlijke rekening

Open een gezamenlijke rekening waar de vaste lasten van afgeschreven kunnen worden. Dan houd je overzicht en krijg je geen onduidelijke verdeling waarbij je misschien niet eens weet wie precies welke kosten maakt.

Maak heldere afspraken over wat jullie precies onder vaste lasten verstaan. Schrijf het op. En bespreek wie wat op die rekening gaat storten. Wat past het beste bij jullie? Veel samenwonenden storten allebei een even groot deel. Dat kan een prima manier zijn, maar het kan ook voor irritaties gaan zorgen als jullie niet (ongeveer) evenveel werken en verdienen.

Je kunt er ook voor kiezen om de bijdrage voor de gezamenlijke rekening naar verhouding van inkomen te verdelen. Of zorg ervoor dat jullie allebei hetzelfde bedrag voor een eigen rekening overhouden (een eigen rekening moet je namelijk sowieso houden).

Open ook een gezamenlijke spaarrekening en stort daar maandelijks een bedrag op. Dan heb je geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven, maar ook voor grote gezamenlijke uitgaven, zoals vakanties of nieuwe meubels.

3. Check verzekeringen en abonnementen

Altijd doen: ervoor zorgen dat jullie niet dubbel verzekerd zijn. Controleer daarom of je bepaalde verzekeringen (zoals een inboedelverzekering) en abonnementen (bijvoorbeeld kranten) kunt opzeggen.

Kijk of jullie verzekeringen hebben lopen die je kunt samenvoegen. Zeg één van de twee op (check wel de opzegtermijnen!) en zet de andere op naam van jullie allebei.

En misschien, als je er dan toch mee bezig bent, is dit dan ook wel een goed moment om te kijken of je bij een andere verzekeraar goedkoper of beter uit zult zijn.

Check ook: Besparen op je verzekeringen, je hebt er maar drie nodig!

5. Bedenk of je iets wilt vastleggen

Je kunt ervoor kiezen om bepaalde dingen vast te laten leggen in een samenlevingscontract.

In zo'n contract kun je bijvoorbeeld laten opnemen hoe jullie de kosten nou precies hebben verdeeld. Ook kun je laten vastleggen of er bepaalde spullen zijn die specifiek eigendom van één van jullie zijn.

Da's handig voor het geval jullie toch nog uit elkaar gaan - dan ontstaan daar op dat moment in ieder geval geen misverstanden over. Gezellig is anders, maar mochten jullie een contract aangaan, regel dit dan ook meteen even. Let op: als jullie een samenlevingscontract aangaan, dan worden jullie fiscaal partners.

Lees ook: Geregistreerd partnerschap vs. samenlevingscontract: vier verschillen

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in