IEXGeld

Dossiers

Profiel

Besparen op je verzekeringen, je hebt er maar drie nodig!

Er zijn ruim zeventig verschillende verzekeringen op de Nederlandse markt. Daarvan is een groot deel voor het verzekeren van specifieke zaken zoals een boot of een kunstverzameling. Maar wat als je geen boot hebt en geen kunst verzamelt, welke verzekering heb je dan écht nodig en welke zijn dus overbodig?

Het Nibud heeft uitgezocht dat een persoon van achttien jaar en ouder genoeg kan hebben aan de volgende drie verzekeringen:

  1. zorgverzekering
  2. aansprakelijkheidsverzekering
  3. inboedelverzekering

Heb je een koophuis, dan is het verstandig om ook een opstalverzekering te hebben en heb je een auto, dan moet je natuurlijk ook een autoverzekering afsluiten. Maar alle andere verzekeringen zou je dus in principe op kunnen zeggen, afhankelijk natuurlijk van jouw specifieke situatie.

Let op: kinderen onder de achttien vallen bij een zorg- en aansprakelijkheidsverzekering altijd binnen de verzekering van één van hun ouders of opvoeders. Die hoef je dus niet extra te verzekeren.

1. Zorgverzekering

De zorgverzekering is voor iedereen die in Nederland woont of werkt verplicht. Een zorgverzekering bestaat uit twee delen:

  • het basispakket
  • een aanvullende verzekering

Het basispakket móét en de aanvullende verzekering mág. De kosten voor een basisverzekering zijn voor iedereen gelijk (oud, jong, man, vrouw); ze kunnen wel per verzekeraar behoorlijk verschillen. Het is daarom aan te raden om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Wettelijk is bepaald dat er aan de zorgverzekering een eigen risico verbonden is van 360 euro in 2014. Dit betekent dat de eerste 360 euro aan zorgkosten voor jezelf zijn. Daarboven vergoedt de verzekeraar het bedrag, mits het valt binnen de verzekering. Welke zorg in het basispakket zit en welke zorg buiten het eigen risico valt is ook bepaald door de wet.

Buiten het eigen risico, dus hiervoor hoeft je niet zelf te betalen, valt sowieso:

  • de huisarts
  • verloskundige zorg en kraamzorg
  • nationale bevolkingsonderzoeken, zoals het borstkankeronderzoek
  • de griepprik (als u behoort tot een risicogroep en hier dus een uitnodiging voor krijgt
  • zorg die uw aanvullende verzekering vergoedt (dit verschilt per aanbieder en dat vindt u weer terug in de polisvoorwaarden)

Lees ook: Eigen bijdrage en eigen risico: de verschillen

Binnen het basispakket van een zorgverzekering bestaan twee varianten: de natura- en restitutiepolis. Bij een naturapolis mag je niet zelf kiezen naar welk ziekenhuis of andere zorgaanbieder je gaat. Je mag dan alleen naar de zorgaanbieders waarmee je verzeraar een contract heeft afgesloten. Meestal rekent de verzekeraar dan ook rechtstreeks met de zorgaanbieder af. Bij een restitutiepolis kies je zelf je zorgaanbieder. Vaak is het zo dat je ook zelf eerst de rekening betaalt en het bedrag later van je verzekeraar terugkrijgt.

Besparen?

Een naturapolis is vaak goedkoper dan een restitutiepolis. Hier kan je dus wat geld besparen. Zoek dan wel van te voren uit met welke zorgaanbieders jouw verzekeraar contracten heeft afgesloten. Als je een eind moet reizen voor de zorg, is de besparing misschien alweer verdwenen.

De kosten voor een basisverzekering verschillen per zorgverzekeraar, maar ook de kosten voor aanvullende verzekeringen. Misschien is het wel zuiniger om het aanvullende deel bij een andere verzekeraar af te sluiten. Je mag deze twee verzekeringen bij andere verzekeraar afsluiten namelijk. Overstappen kan tot 1 januari van het nieuwe jaar.

2. Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële gevolgen van schade die jij of iemand van jouw gezin aan iemand anders toebrengt. Dit kan zijn schade aan spullen of aan de gezondheid van iemand anders.

Er zijn twee varianten binnen de aansprakelijkheidsverzekering: alleenstaandendekking of gezinsdekking.

  • Alleenstaanden spreekt voor zich; dat is voor alleenstaanden en ook goedkoper dan de gezinsdekking. Bent u alleenstaand en heeft u wel een gezinsdekking dan betaalt u gemiddeld 2 euro per maand te veel.
  • Bij een gezinsdekking zijn alle thuiswonende kinderen (ook meerderjarigen) meeverzekerd, ook inwonende ouders, schoonouders, partner, grootouders, logés en personeel zijn in dat geval verzekerd via jouw aansprakelijkheidsverzekering. Meerderjarige kinderen die voor een studie buitenshuis wonen, vallen vaak ook binnen de dekking. Check hiervoor nog wel even je polisblad!

Besparen?

Kijk eens na of je niet teveel aansprakelijkheidsverzekeringen hebt afgesloten? Voor één verzekering te veel, betaal je al snel 60 euro per jaar te veel.

Binnen de aansprakelijkheidsverzekering valt ook vertegenwoordiging in een rechtszaak (op dit gebied), hiervoor is een extra rechtsbijstandverzekering dus niet nodig. Heb je een rechtsbijstandverzekering voor rechtshulp rond mogelijke schadegevallen, dan kan je die dus opzeggen. Je bespaart dan rond de 85 euro per jaar.

3. Inboedelverzekering

De inboedelverzering dekt de financiële gevolgen van schade aan de spullen in je huis als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, neerslag, bliksem, vorst of een explosie.

Let op: schade die met opzet is veroorzaakt, wordt nooit vergoed (ook niet door een aansprakelijkheidsverzekering overigens) en schade door rampen (overstroming, oorlogssituaties) is in principe ook niet verzekerd.

Besparen?

De kosten voor een inboedelverzekering kunnen sterk verschillen, omdat het afhangt van de hoeveelheid kostbare zaken in je huis (zoals elektronica, juwelen, kunst). Bekijk je polisvoorwaarden nog eens om kosten te besparen. Heeft u niet te veel verzekerd? Aan de andere kant hebben veel mensen hun inboedle onderverzekerd, omdat je de spullen tegen de nieuwprijs moet verzekeren.

Een goede manier om wel kosten te besparen op je inboedelverzekering is om je huis goed te beveiligen. Een goed slot of rookmelders kunnen al voor een korting zorgen.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›