IEXGeld

Dossiers

Profiel

De kans is groot dat je ETF een verlieslatend product is

Er is een grote kans dat de beleggingsinstelling achter jouw ETF verlies maakt op de indextracker, zo blijkt uit onderzoek van ETF Stream. 

De Europese ETF-markt is in de afgelopen dertien jaar explosief gegroeid, van 208 miljard dollar onder beheer in 2010 tot 1.600 miljard dollar anno 2023. Het aanbod aan ETF’s groeide over dezelfde periode mee: van 935 tot 1.852 trackers. Het toegenomen concurrentieveld zorgt er mede voor dat beleggingsinstellingen de kosten laag moeten houden om aantrekkelijk te blijven voor beleggers. 

Hierdoor maken veel partijen verlies op hun ETF-aanbod. Analisten van Citi en HANetf berekenden dat de jaarlijks operationele kosten voor een Europese ETF minimaal oplopen tot 200.000 of zelfs 350.000 dollar. Slechts 51,5% van de ETF’s kan de kosten compenseren met inkomsten uit de belegging, bijvoorbeeld via de TER die beleggers betalen. 38,9% van de ETF’s is verlieslatend, berekende ETF Stream. 

Experts zetten wel wat kanttekeningen bij deze berekening: de kosten kunnen namelijk best uiteenlopen en zijn afhankelijk van onder meer wanneer en waar een ETF de markt opkomt en hoe de indextracker wordt gedistribueerd. Sommige ETF’s zijn bovendien op meerdere beurzen genoteerd, waardoor de kosten ook hoger zijn. 

Lage kosten voor beleggers

De onderliggende conclusie blijft evenwel overeind. “We zien dat veel ETF-uitgevers in Europa hun fees verlagen om te concurreren met andere partijen in de markt”, aldus Ciaran Fitzpatrick van de Europese ETF-tak van State Street. “Er wordt dus veel aandacht besteed aan het zo laag mogelijk houden van de kosten.” 

Het is geen verrassing dat de grootste partijen in de ETF-markt hun product op een winstgevende manier kunnen aanbieden. Zo heeft de populairste ETF in Europa, de iShares Core MSCI World UCITS ETF, inmiddels 55,8 miljard dollar onder beheer. Afgezet tegen een TER van 0,2%, verdient iShares hiermee minimaal jaarlijks 112 miljoen dollar.

Volgens Mistry is een voordeel van enkele partijen dat zij onderdeel zijn van een grotere asset manager of bank, waardoor ze de kosten laag kunnen houden.  

Grote verliezers

SPDR en Invesco doen het wat minder goed met hun SPDR MSCI USA Climate Paris Aligned UCITS ETF en MSCI EMU ESG Universal Screened UCITS ETF, die beide slechts 1 miljoen dollar onder beheer hebben. De indextrackers genereren een jaarlijkse omzet van 2.000 dollar: te weinig dus om de kosten mee op te vangen. 

ETF Stream merkte op dat de grote spelers op de ETF-markt er een soort “supermarktbenadering” op nahouden, waarbij zij ervoor kiezen om zoveel mogelijk verschillende indextrackers aan te bieden om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken. Op de ene ETF verdienen ze slechts 6 basispunten, op de andere 60. “Met deze benadering halen ze zoveel mogelijk klanten binnen”, aldus commercieel directeur Manooj Mistry van HANetf. 

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›