Dividendbeleggen is een goede manier om een consistente inkomstenstroom op te bouwen, terwijl je ook nog kunt profiteren van een eventuele koerswinst. Vaak beleg je in betrouwbare bedrijven die een lange geschiedenis kennen van stabiele winsten die uitgekeerd worden aan aandeelhouders.
Hoewel dividendaandelen in elke portefeuille passen, zijn ze misschien niet altijd zaligmakend. We zetten de voor- en nadelen nog een keer voor je op een rijtje.
Voordelen
Een duidelijke voordeel van dividendbeleggen is dat je zoals gezegd een deel van de winst van een bedrijf krijgt uitgekeerd, maar dat je ook kunt profiteren van de groei van de onderneming. Leeft de koers op, dan profiteer je dus dubbel. Gaat het even minder goed met een bedrijf, en staat de koers onder druk, dan heb je het dividend nog (maar niet altijd, waarover later meer).
Uitgekeerd dividend biedt ook weer mogelijkheden om te herinvesteren. Elk dividend vanaf het moment van herbelegging zorgt op zijn beurt voor extra rendement. Dit is wat bekend staat als het "rente-op-rente-effect" en wat ook weleens het achtste wereldwonder wordt genoemd.
Nadelen
Maar zoals gezegd is dividend ook niet heilig. Een bedrijf kan kampen met een lagere groei en genoeg tegenwind kan ertoe leiden dat wordt besloten de dividenduitkering op te schorten of te verlagen. Kortom: dividend is niet gegarandeerd en is afhankelijk van bedrijfsspecifieke of macro-economische ontwikkelingen.
Doorgaans doen dividendaandelen het goed in economisch stabiele periodes met lage rentestanden. Dit biedt zicht op een duurzaam en hoger dividend in de toekomst. Daar staat tegenover dat betrouwbare dividendbetalers doorgaans niet erg hard meer groeien – uitzonderingen daargelaten. Groeibedrijven gebruiken overtollig kapitaal liever om te investeren in verdere groei via bijvoorbeeld overnames, in plaats van aandeelhouders te belonen.
In de afgelopen jaren presteerden groeiaandelen erg sterk en bleven dividendaandelen achter. Je loopt als dividendbelegger dan rendement mis als je vol voor dividend kiest.
Te hoog dividend
Maak je ook zorgen als het dividendrendement erg hoog is. Het dividendrendement is het uitgekeerde dividend uitgedrukt als percentage van de koers van het aandeel. Is het percentage hoog en dus de koers verhoudingsgewijs laag? Dat is een signaal dat de markt twijfelt of het bedrijf zijn hoge dividend nog wel kan uitkeren in de toekomst.
Wat is een hoog dividendrendement? Als we kijken naar de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 ligt het gemiddelde dividendrendement historisch gezien tussen de 2% en 5%, afhankelijk van de marktontwikkelingen. Bij de AEX schommelt dit vaak tussen 2% en 4%. Een dividendrendement van 8% kun je dus hoog noemen. Doe in dat geval goed onderzoek, voordat je in een dergelijk aandeel stapt.