IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wanneer is de beste tijd om een auto te kopen?

Een auto kopen kan best een flink investering zijn, dus je doet er goed aan om zoveel mogelijk op de kosten te besparen. Het kan lonen om het moment waarop je je auto koopt goed te timen. 

Volgens experts is de periode oktober tot en met 1 januari een goede periode om een auto aan te schaffen, waarbij december eigenlijk de beste maand is. Dit geldt voor zowel nieuwe modellen als tweedehandsauto’s. Is december al een dure maand voor je en shop je liever op een ander moment? Dan is mei ook een goede maand om koopjes te jagen, omdat er dan een groot aanbod aan oudere modellen beschikbaar is. 

Jaareinde is de beste periode

Waarom is het jaareinde een goede periode om een auto te kopen? Een van de redenen is dat veel autoverkopers hun voorraden willen afbouwen voor het einde van het jaar, om nog aan hun verkoopdoelen te voldoen en om snel nog eventuele bonussen binnen te halen. Vooral bij nieuwe auto’s loont het om te onderhandelen over de prijs. 

Ook willen dealers de voorraden afbouwen om plaats te maken voor nieuwe modellen in het jaar erop. Modellen waar er in het volgende jaar nieuwe versies van verschijnen of modellen die juist worden stopgezet, zullen vermoedelijk ook flink in prijs dalen. 

Shop op maandag of dinsdag

De dag van de week kan ook nog wel een invloed hebben op de autoprijs. Vaak is maandag de beste dag om een auto te kopen, omdat het dan bij de dealer niet erg druk is, waardoor je alle aandacht krijgt en tijd genoeg hebt om een testritje te maken. Sommige experts vinden dinsdag overigens een betere dag dan maandag, vooral als de dealer op zondag dicht is. In dat geval heeft de dealer op maandag nog wat werk in te halen, waardoor hij op dinsdag meer tijd voor je heeft. 

Prijzen nog steeds hoog

En hoe staat het met de actuele situatie op de automarkt? Ook dat is een belangrijke vraag in het licht van de hoge inflatie en verstoringen in de aanvoerketens, vooral met betrekking tot de huidige chiptekorten. 

“De autosector is nog steeds aan het herstellen van de productieproblemen en tekorten als gevolg van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne”, aldus Julie Bausch van Car Talk tegenover de Amerikaanse beleggingswebsite MarketWatch. “Er zijn signalen dat de autoprijzen wat dalen, maar over het algemeen zijn ze nog steeds vrij hoog.”

In 2022 stegen de prijzen voor nieuwe auto’s nog met 36%. Pas halverwege dit jaar werd een dip in de prijzen geconstateerd, vooral bij tweedehandsauto’s.   

Slecht moment? 

Een slecht moment om een auto te kopen is vaak aan het begin van de maand. Dataplatform Edmunds ziet in de periode januari tot en met april doorgaans weinig kortingsacties, terwijl je ook in het weekend minder kans hebt op aantrekkelijke deals. Een uitzondering zijn weekenden die vallen op of rond feestdagen. 

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›