IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe groen wil je het hebben?

Ben je op zoek naar duurzame fondsen of ETF’s, dan kun je kijken naar de SFDR-classificatie. Die geeft aan hoe groen een belegging werkelijk is. Er zijn drie smaakjes. Een korte toelichting. 

SFDR 6

Onder artikel 6 van het SFDR-regime vallen alle fondsen en ETF’s die worden aangemerkt als grijs. De aanbieder van de beleggingen heeft duurzaamheid voor deze producten niet hoog in het vaandel staan, maar dat wil niet per definitie zeggen dat je alleen maar in vervuilende bedrijven belegt. Zo kan een fonds een belegging in wapens uitsluiten. Gezien er slechts wordt voldaan aan een wettelijke uitsluiting in plaats van dat het fonds specifiek ESG promoot, wordt het fonds als grijs aangemerkt. 

SFDR 8 en 8+

Een stapje groener is artikel 8. Binnen deze categorie vallen de meeste beleggingen in Europa. In het beleggingsbeleid van fondsen moet dan aandacht zijn voor sociale en ecologische kenmerken. Maar wat zijn duurzaamheidskenmerken? De meningen daarover lopen flink uiteen. Een artikel 8-fonds bestaat vaak niet volledig uit duurzame beleggingen. Uit onderzoek van AF Advisors eerder dit jaar, onder de 25 grootste, in Nederland actieve fondshuizen blijkt dat in het beleggingsbeleid vaak is opgenomen dat duurzame beleggingen slechts 1% tot 20% van het fonds hoeven uit te maken. Niet per definitie erg groen dus!

Wil je een iets donkere kleur groen, dan is er nog de onofficiële stempel van 8+. 

SFDR 9

De meest groene categorie fondsen vallen onder artikel 9 en die moeten voldoen aan strikte eisen. De aanbieder van een fonds of ETF gaat ver in het nastreven van duurzaamheidsdoelen en beleggen alleen in bedrijven waarvan de activiteiten een bijdrage leveren aan een milieu- of sociale doelstelling en die geen schade toebrengen aan het milieu. Ook moeten de ondernemingen voldoen aan de minimale vereisten voor degelijk bestuur. 

De aanbieder moet aan de belegger duidelijk kunnen uitleggen op welke manier de bedrijven aan de voorwaarden voldoen. Circa een jaar geleden bleek dat veel fondsen toch niet aan de hoge eisen konden voldoen. Toen moesten veel beleggingen worden afgewaardeerd. Inmiddels is duidelijker geworden wat er van aanbieders gevraagd wordt als zij hun fonds als SFDR 9-fonds in de markt willen zetten.  

Conclusie

De SFDR-classificatie is dus in het leven geroepen om beleggers meer inzicht te geven in hoe duurzaam zij beleggen. Maar er is voor jou als belegger wel het nodige huiswerk nodig: hoewel je ervan uit mag gaan dat SFDR 9-fondsen erg duurzaam zijn, is dat voor 8-fondsen nog maar de vraag. Ook voor 6-fondsen moet je echt in de documentatie duiken om erachter te komen hoe grijs (of groen!) je belegging werkelijk is.    

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›