IEXGeld

Dossiers

Profiel

September een slechte beursmaand?

De Amerikaanse beurzen hebben een goede week achter de rug, maar dit neemt niet weg dat de aandelenmarkten in heel augustus een verliesmaand lieten optekenen. Zo verloor de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 1,5% procent, terwijl techbeurs Nasdaq zelfs 1,7% procent prijsgaf. De AEX zakte harder weg en daalde in augustus met circa 5%. 

Een schril contrast met veel andere maanden dit jaar, waarin beleggers juist aankeken tegen flinke winsten. 

Het is nog maar de vraag of september beter wordt: het is historisch gezien een beroerde beursmaand. Sommigen stellen dat het zelfs de slechtste maand is voor de aandelenmarkten. 

Het is de maand dat handelaren weer terug naar kantoor gaan na een rustige zomerperiode, waarin er niet veel gehandeld wordt en waardoor bewegingen op de beurs groter kunnen zijn. Veel grote beleggers, waaronder institutionele partijen, voeren in de zomermaanden doorgaans geen grote wijzigingen door in hun portefeuille. 

Ook in de afgelopen vakantieperiode deden de aandelenmarkten het overwegend rustig aan. Het beursklimaat lijkt gunstig, met een inflatie die lijkt af te koelen en beleggers die dit omarmen.

Of dit genoeg is om de maand september zonder grote kleurscheuren door te komen, valt nog te bezien. Uit cijfers van Yahoo Finance blijkt dat als een belegger in september 1960 1.000 dollar had belegd, in 2022 tegen een verlies zou aankijken van 40%. Een belegger die juist in oktober instapte, zag zijn 1000 dollar circa 80% meer waard worden. 

Dit heeft ermee te maken dat marktcrashes in het verleden vaak in deze maanden plaatsvonden, denk aan Black Monday in ’87, de aanslagen op 11 september en de val van Lehman Brothers in 2008. 

Niet altijd een slechte maand

Exclusief deze grote crashes, zou september juist een positieve trend laten zien, terwijl de winsten in de oktobermaanden een stuk beperkter zijn, zeker ten opzichte van de, historisch gezien, sterke november- en decembermaanden. 

Kijken we naar jaren die vergelijkbaar zijn met 2023, dus waarin aandelen tot aan juli flink hoger staan en in augustus terrein prijsgeven, dan is september helemaal niet zo’n slechte beursmaand. In 82% van de jaren, was september juist een winstmaand. Gemiddeld koersten de beurzen in deze maand gemiddeld 2,3% hoger in de vergelijkbare jaren.   

Speculeren op kalendereffect

Dus er is nog hoop voor beleggers in september. Maar laat je vooral niet leiden door kalenderwijsheden: het is nooit zeker of een beurswijsheid uitkomt. Kies dus liever aandelen van bedrijven waarin je echt vertrouwen hebt en laat deze vervolgens langere tijd op de plank liggen. Dat levert meestal een beduidend hoger rendement op dan speculeren op een kalendereffect.

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›