IEXGeld

Dossiers

Profiel

Premies autoverzekeringen schieten de lucht in

Beeld: iStock

De afgelopen 12 maanden zijn de premies voor WA-verzekeringen gemiddeld met maar liefst 19,6% gestegen, zo bleek uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Voor de doorsnee automobilist betekent dat een extra kostenpost van €160 per jaar.  Hoe kan dat?

Het wordt steeds duurder om je auto te verzekeren. De premie voor de WA-verzekering, die elke automobilist moet hebben, is afgelopen jaar met gemiddeld 19,6% opgelopen. In zeven jaar tijd is de premie zelfs verdubbeld.

Ook de premies van de twee andere verzekeringscategorieën zijn omhoog geschoten. De allriskverzekering is afgelopen jaar 8% duurder geworden en voor een WA+-verzekering betaal je nu 14,1% meer dan vorig jaar.

Oorzaken stijgende premies

Expert autoverzekeringen bij Independer Menno Dijcks legt uit dat de premies met de markt meebewegen en daardoor stijgen. Zo nam het aantal verkeersongevallen toe, evenals de arbeidskosten en de prijs van reparatieonderdelen. Al deze factoren worden meegenomen in de berekening van de premies. 

Grote verschillen tussen provincies

De verschillen in premiestijging tussen regio's zijn wel groot, zo blijkt uit de meting. Alhoewel alle provincies met hogere autoverzekeringspremies te kampen hebben, spannen de noordelijke provincies de kroon. Groningen (+15%), Friesland (15,9%) en Drenthe (zelfs 16,2%) staan in het verkeerde lijstje bovenaan. Ook in absolute zin gaan de Drentenaren er het meest op achteruit, met een gemiddelde stijging van €110 per jaar. 

Toch worden de hoogste premies nog steeds in de Randstad betaald. Zo moet een inwoner van Zuid-Holland gemiddeld €1.030 per jaar neertellen voor een autoverzekering: het hoogste bedrag van heel Nederland. Ook inwoners van Noord-Holland (€950) en Utrecht (€915) moeten relatief diep in de buidel tasten.

Deze bedragen zijn allemaal gemiddelden van WA-, WA+ en allriskverzekeringen.

Verschillende dekkingen

Met een auto ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee wordt enkel de schade die je anderen toebrengt in bijna alle gevallen gedekt. Met een WA+ is de schade van bepaalde onderdelen van je eigen auto gedekt.

De meest dekkende – en daarmee duurste – verzekering is de allrisk autoverzekering waarmee je ook gedekt bent voor schade aan je eigen auto.

Lees ook: Deze 6 zaken jagen de premie van je autoverzekering ongemerkt fors op