IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huizenprijzen verder gedaald in november

Beeld: iStock

De daling van de huizenprijzen zet door. In november werd voor een bestaande koopwoning gemiddeld €423.124 neergeteld, zo blijkt uit een meting van het CBS en het Kadaster. Dat is 1%, ofwel bijna €5.000, minder dan de maand ervoor.

Ten opzichte van augustus - het keerpunt in de huizenmarkt - is de prijs van een gemiddelde koopwoning met maar liefst €23.139 gekelderd.

Check ook: Verhuizen? Je hypotheek meenemen kan voordelig uitpakken

De prijs van een gemiddeld koophuis ligt nog wel 4,9% hoger dan een jaar geleden. In oktober bedroeg de stijging op jaarbasis nog 7,8%. Het is de zevende maand op rij dat de prijsstijging is afgevlakt.


De huizenprijzen staan onder druk door de fors gestegen hypotheekrente, die ervoor zorgt dat huizenkopers minder kunnen lenen. Daarnaast zullen de torenhoge inflatie en de economische onzekerheden ongetwijfeld een rol spelen.

Minder huizen verkocht dan een jaar geleden

Het aantal huizenverkopen neemt al een tijdje af en die trend heeft zich afgelopen maand voortgezet. Het Kadaster registreerde in november 15.146 woningtransacties. Dat is bijna 6% minder dan een jaar geleden. Die daling is wel iets minder groot dan in oktober (8%).

In de eerste elf maanden van 2022 zijn 171.767 huizen verkocht: ruim 16% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook: 7 factoren die wijzen op een draai in de huizenmarkt

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›