IEXGeld

Dossiers

Profiel

Acht boeken aanbevolen door Elon Musk

Beeld: James Duncan Davidson CC BY-NC 3.0

Elon Musk is bepaald niet in armoede opgegroeid, maar inmiddels heeft hij genoeg geld om Twitter te kopen, met raketten te spelen en nog wat over te houden. Dus als hij boeken aanbeveelt, moeten we misschien opletten.

Elon Musk was een in zichzelf gekeerd kind, dat weinig anders deed dan lezen. Het verhaal gaat dat hij rond zijn negende de plaatselijke bibliotheek uit had, en toen maar aan de encyclopedie begon. CNBC heeft uit vele jaren van interviews met en tweets van Elon Musk een aantal opmerkingen over boeken verzameld. Hier zijn er acht die de ondernemer gevormd hebben.

Structures, Or Why Things Don't Fall Down - J.E. Gordon

Toen Musk besloot dat hij raketten wilde bouwen, bestudeerde hij leerboeken over astrofysica en techniek. Hoewel technische natuurkunde misschien niet voor iedereen is weggelegd, biedt dit boek een lichtere kijk op de wetenschap achter SpaceX.

"Het is echt heel goed als je een inleiding wilt in structureel ontwerp", zei Musk in een interview met KCRW.

Benjamin Franklin. An American Life - Walter Isaacson

De schrijver, uitvinder, wetenschapper en diplomaat Benjamin Franklin is een van Musks helden.

"Hij was een ondernemer," zei Musk in dit interview met Kevin Rose, "hij begon met niets. Hij was gewoon een zwerfkind."


Einstein: His Life and Universe - Walter Isaacson

In hetzelfde interview gaf Musk aan ook de biografie van Einstein inspirerend te vinden, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. In Einsteins beroemdste citaten, zoals "Het belangrijkste is niet te stoppen met vragen stellen" en "Iedereen die nog nooit een fout heeft gemaakt, heeft nog nooit iets nieuws geprobeerd", is rechtstreeks de visie van Musk te herkennen.

Superintelligence. Paths, Dangers, Strategies - Nick Bostrom

Hoewel Musk een futurist is en zeer geïnteresseerd in kunstmatige intelligentie, ziet hij ook de potentiële gevaren en ethische bezwaren van de technologie.

Het boek van Bostrom, dat gaat over de uitdagingen die zich voordoen als a.i. de menselijke intelligentie overtreft, is "het lezen waard", twitterde Musk in 2014.

Merchants of Doubt - Erik M. Conway en Naomi Oreskes

Musk beveelt dit betoog van twee historici aan, die vinden dat wetenschappers met politieke en bedrijfsconnecties de feiten rond veel volksgezondheidskwesties - zoals de negatieve effecten van roken - doelbewust hebben vertroebeld. Hij plaatste zijn aanbeveling in 2013 op Twitter.

Lord of the Flies - William Golding

Deze klassieke roman over overleven drukte zijn stempel op de tech-ondernemer.

"De helden van de boeken die ik las voelden altijd de plicht om de wereld te redden," vertelde hij aan de New Yorker.


Zero to One. Notes on Startups, or How to Build the Future - Peter Thiel

Dit boek van Musks oud-collega bij Paypal is gebaseerd op de aantekeningen bij een populair college dat Thiel in 2012 gaf aan de Stanford University. Het stelt dat het voor startup-oprichters absoluut noodzakelijk is om iets unieks te bedenken. Volgens Musk biedt het een interessante verkenning van het proces waarmee je supersuccesvolle bedrijven opbouwt.

Foundation - Isaac Asimov

In een interview uit 2013 met The Guardian zegt Musk dat de boeken van Asimov hem leerden dat "beschavingen cyclisch zijn", een les die de ondernemer aanmoedigde om zijn radicale ambities na te streven.

"Gezien het feit dat dit de eerste keer in 4,5 miljard jaar is dat het voor de mensheid mogelijk is om het leven tot buiten de aarde uit te breiden," zegt hij, "lijkt het ons verstandig om te handelen nu het venster open is, en er niet op te rekenen dat het nog lang zo blijft."

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.