IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoge huur en moeite om een hypotheek te krijgen? Dit kun je doen

Het is een veelvoorkomend probleem aan het worden: huurders die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor sociale huur, maar op basis van hun inkomen geen hypotheek kunnen krijgen. Ben jij zo’n ‘duurhuurder’? Dan is er misschien een oplossing.

Diverse partijen, waaronder Aegon, ING, Vereniging Eigen Huis en NHG, zijn gezamenlijk gestart met een pilot genaamd 'Duurhuur' om huurders met hoge huurlasten de mogelijkheid te bieden om met verantwoorde maatwerkfinanciering een eigen huis te kopen.

Pilot

Het gaat bijvoorbeeld om mensen die €1.200 tot €1.500 per maand betalen aan huur en nog geen hypotheek van €800 per maand kunnen krijgen.

Volgens NHG zijn er in Nederland circa 574.000 huishoudens die huren in de vrije sector. Meer dan de helft daarvan (61%) besteedt zelfs meer dan 33% van het netto-inkomen aan huur.

Het inkomen is te laag om een passende financiering te vinden. En dat is ietwat scheef, zo vinden de partijen die deelnemen aan de pilot. Huurders die voor een langere periode maandelijks een hoge huur betalen, bewijzen immers dat ze bepaalde woonlasten kunnen dragen. 

Met de pilot wordt gekeken of er een oplossing kan worden gevonden voor deze situatie. Maar hoe kun je deelnemen aan het programma? 

Voorwaarden

Als duurhuurder moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je al meer dan drie jaar een hoge huur betaalt, zonder dat dit ten koste is gegaan van je spaargeld of heeft geleid tot oplopende schulden. Ook wordt gekeken of je de huur netjes op tijd betaalt en of je inkomen stabiel is. 

Verder worden de toekomstige kosten die je als woningeigenaar kwijt bent aan je eigen woning meegerekend in de maximale woonlast van de hypotheek.

Ook voor zzp'ers

Je hoeft niet in loondienst te zijn om deel te nemen aan de pilot: ook zzp’ers en flexwerkers kunnen in aanmerking komen. 

Het voldoen aan de voorwaarden wil echter nog niet zeggen dat een hypotheek altijd verantwoord is, zo waarschuwt NHG. “Dit moet per individuele situatie door de geldverstrekker beoordeeld worden.”

Aanmelden

Je kunt je inmiddels aanmelden bij Aegon, BLG Wonen en ING voor de proef. Vanaf eind maart kun je ook bij ABN Amro-dochter Florius terecht. Er wordt dan beoordeeld of je in aanmerking komt voor de pilot en of er tot een verantwoorde hypotheekoplossing kan worden gekomen. Indien dit het geval is, dan staat NHG borg voor de hypotheek.   

De gezamenlijke pilot loopt maximaal twee jaar of tot 1.000 hypotheekverstrekkingen.

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Huizenprijzen verder gedaald in november

In vier maanden tijd is de prijs van een gemiddelde koopwoning met maar ... Lees verder ›