IEXGeld

Dossiers

Profiel

Grootste stijging huizenprijzen in 21 jaar; Flevoland spant de kroon

De prijs van een bestaande koopwoning is afgelopen jaar met 15,2% gestegen ten opzichte van 2020. Het is de grootste prijsstijging sinds 2000. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Deze prijsstijging is bijna twee keer zo hoog als in 2020, toen de huizenprijzen met gemiddeld 7,8% opliepen.

Gemiddelde huizenprijs wel onder €400.000 gezakt

In december werd voor een koopwoning gemiddeld €396.848 neergeteld: ruim 19% meer dan een jaar eerder. Dat komt neer op een gemiddelde prijsstijging van €63.649 in twaalf maanden tijd.

Check ook: Bieden op een huis? Pas op voor 7 dure fouten

Opmerkelijk is wel dat de gemiddelde huizenprijs voor het eerst sinds juli onder de vier ton is gezakt. In november verwisselden woningen nog voor gemiddeld €403.941 van eigenaar en in oktober zelfs voor €408.987.

Alle woningtypen werden duurder

Alle woningtypen werden afgelopen jaar duurder. De procentuele stijgingen lopen niet ver uit elkaar. De prijsstijging was met 16% het grootst bij twee-onder-één-kapwoningen en het kleinst bij appartementen (13,3%).

Flevoland spant de kroon

Er zijn wel grote regionale verschillen. In Flevoland was de prijsstijging met 19,2% het grootst. Ook in Drenthe kregen huizenkopers een flinke toename van de verkoopprijs voor de kiezen, van gemiddeld 18,5%.

In Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg stegen de prijzen het minst hard: met 13,5 tot 13,9%.

4% minder huizen verkocht

In totaal wisselden 226.000 woningen van eigenaar. Dat is 4% minder dan in 2020. De daling kan voor een groot deel worden toegeschreven aan het lagere aanbod van woningen. Daarnaast is de vraag naar woningen groot, mede door de lage rente.

In alle provincies werden vorig jaar meer huizen verkocht. De daling was het grootst in Zeeland (-11,6%). In Overijssel en Groningen werden ook aanzienlijk minder woningen verkocht dan een jaar eerder: 8,9%.

In Utrecht (-0,6%) bleef het aantal transacties redelijk op peil. Dat geldt ook voor Zuid-Holland (-0,8%), Noord-Holland (-1,3%) en Flevoland (-1,5%).

Het beeld was totaal anders in Amsterdam, waar zelfs maar liefst 8,1% meer woningen werden verkocht dan een jaar eerder. In de andere drie grote steden nam het aantal transacties juist af.

Van alle woningtypen nam het aantal transacties afgelopen jaar af. Dit was vooral voelbaar bij twee-onder-een-kapwoningen (daling van 5% op jaarbasis). De verkoop van appartementen bleef bijna even hoog als vorig jaar: er werden er 0,3% minder van verkocht.

Lees ook: 5 tips bij het kopen van een huis

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Huizenprijzen verder gedaald in november

In vier maanden tijd is de prijs van een gemiddelde koopwoning met maar ... Lees verder ›