IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huizenprijzen met nog eens 18,5% gestegen

Wie had gedacht dat de rek in de huizenprijzen er wel zo'n beetje uit was, heeft het mis. In september was een gemiddelde koopwoning 18,5% duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na juli 2000.

Volgens het CBS en het Kadaster werd voor een huis gemiddeld €405.165 neergeteld. Dat is €59.722 meer dan een jaar geleden, wat neerkomt op ruim anderhalf modaal jaarsalaris. De huizenprijzen zijn hiermee in twintig jaar ruim verdubbeld.

De huizenprijzen zitten inmiddels al ruim acht jaar jaar in de lift. Afgelopen maand bereikte de huizenprijsindex het hoogste niveau ooit. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met bijna 81% opgelopen.

15% minder woningen verkocht

Er werden wel veel minder huizen verkocht. Het Kadaster registreerde afgelopen maand 17.575 woningtransacties: bijna 15% minder dan een jaar eerder.

Check ook: Extreme verschillen in huizenprijzen tussen gemeenten èn daarbinnen

Het CBS heeft ook de cijfers over het derde kwartaal gepubliceerd. In alle provincies verwisselden minder bestaande koopwoningen van eigenaar dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Opvallend was dat ook in alle provincies de huizenprijzen met meer dan 15% op jaarbasis zijn gestegen.

Grootste prijsstijgingen in Flevoland en Drenthe

Flevoland spant te kroon, met een prijsstijging van 21,9%. Hier was de daling van het aantal woningverkopen ook het kleinst: 6,9%. Drenthe volgt op de voet, met een prijsstijging van 21,8%.

De kleinste prijsstijgingen waren te zien in Limburg (+15,3%), Zuid-Holland (+15,5%) en Noord-Brabant (+15,9%).

Bij alle woningtypen zaten de prijzen meer dan 15% in de lift

Bij alle woningtypen gingen de prijzen op jaarbasis omhoog. Vooral kopers van twee-onder-een-kap-, hoek- en tussenwoningen moesten een stuk dieper in de buidel tasten: hier lagen de prijzen gemiddeld 17,9% hoger dan vorig jaar. De kleinste prijsstijging (+15,6%) was te zien bij appartementen.

Voor het eerst lag ook bij alle woningtypen het aantal transacties lager dan een jaar eerder. De grootste daling (-17,9%) was te zien bij twee-onder-een-kapwoningen. Bij appartementen bleven de woningverkopen redelijk op peil: het Kadaster becijferde hier een afname van 1,5%. In het tweede kwartaal zat het aantal transacties hier nog in de lift ten opzichte van een jaar eerder.

Lees ook: Huis naar box 3: wat zijn de gevolgen?

Lees ook:

3 signalen die wijzen op terugkeer gekte huizenmarkt

De huizenprijzen zijn scherp opgelopen en volgens banken zit er nog meer... Lees verder ›