IEXGeld

Dossiers

Profiel

Koophuis afgelopen jaar gemiddeld €28.000 meer waard geworden

Bestaande koopwoningen waren in mei 12,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na april 2001. Dat blijkt uit een meting van het CBS en het Kadaster.

Voor een huis moet nu gemiddeld €361.001 worden betaald. Dat is €27.908 meer dan vorig jaar. Ten opzichte van april is wel sprake van een lichte daling: toen verwisselde een huis voor gemiddeld €362.525 van eigenaar.

Huizenprijs in twintig jaar verdubbeld

Ten opzichte van het jaar 2000 zijn de huizenprijzen nu ruim verdubbeld.

In 2019 zwakte de prijsstijging wat af, maar in coronajaar 2000 trok deze weer aan.

Check ook: 5 tips bij het kopen van een huis

De huizenprijzen zitten inmiddels al acht jaar jaar in de lift. Afgelopen maand bereikte de huizenprijsindex het hoogste niveau ooit. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met 66,8% opgelopen.

Wel minder huizen verkocht

Het aantal woningverkopen is wel fors gedaald. Het Kadaster registreerde vorige maand 16.126 woningtransacties. Dat is 12,1% minder dan een jaar eerder.

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 101.707 woningen verkocht. Dat zijn er 14,6% meer dan in dezelfde periode van 2020.

De oplopende huizenprijzen zijn het gevolg van de krapte op de woningmarkt. De bouw loopt tot nu toe sterk achter bij de toenemende vraag naar woningen. In combinatie met de extreem lage hypotheekrentes, leidt dat tot dubbelcijferige prijstijgingen.

Onlangs werd bekend dat de helft van de huizen wordt verkocht boven de vraagprijs. In 2015 werd nog in 7% van de gevallen overboden.

Lees ook: Helft van de huizen wordt verkocht boven de vraagprijs

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Prijsstijging koophuizen vlakt verder af. Hoe zit het in jouw provincie?

In Flevoland, Drenthe en Groningen stegen de huizenprijzen het hardst. Z... Lees verder ›