IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo lang duurt het voor je verdient wat Elon Musk in 5 minuten binnenharkt

Tesla-topman Elon Musk heeft een goede week achter de rug. Hij zag zijn vermogen flink meer waard worden, na de bekendmaking dat het aandeel van de elektrische autobouwer wordt opgenomen in de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500. 

Volgens de Bloomberg Billionaires Index bedroeg het vermogen van Musk vorige week maandag nog 102 miljard dollar (omgerekend circa 86 miljard euro), iets minder dan de 106 miljard van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Inmiddels is het vermogen van de Tesla-CEO gestegen naar meer dan 114 miljard dollar, na enkele forse koerssprongen. Door de opname van Tesla in de S&P 500 komt het aandeel in de portefeuille van vele indextrackers en fondsen.

Wekenlang doorwerken

Gigacalculator.com onderzocht in samenwerking met Indeed hoelang het duurt voordat de gemiddelde Nederlandse werknemer verdient wat Musk in vijf minuten verdient (namelijk circa 12.854 euro): 26 weken. De website deed op basis van de Bloomberg Billionaires Index onderzoek naar de tien topmannen die het meest verdienen ter wereld en vergeleek dit met het gemiddelde jaarsalaris in Nederland van 25.824 euro. 

De berekeningen werden gedaan op basis van de gemiddelde werkweek van de best verdienende CEO’s van 62,5 uur tegenover de veertigurige werkweek van de gemiddelde werknemer in Nederland.

Het Centraal Planbureau houdt overigens een wat hoger gemiddeld jaarsalaris aan voor Nederlandse werknemers, van circa 36.000 euro. Hiervoor gecorrigeerd, zou het niet 26 maar 19 weken duren om het salaris van Musk te evenaren. Je moet dus nog steeds wekenlang doorwerken om aan het salaris van de Tesla-topman te komen. 

Wie wil verdienen wat topman Tim Cook van Apple verdient in vijf minuten, is gemiddeld vijf weken bezig. Cook verdient in vijf minuten circa 2.900 euro. CEO Sundar Pichai van Alphabet verdient dan weer 1.900 euro per vijf minuten, hetgeen de gemiddelde werknemer ongeveer drie weken kost om te evenaren. 

Sneller zit je op het salaris van CEO Satya Nadella van Microsoft: volgens Gigacalculator.com kost het twee weken en één dag om te verdienen wat Nadella verdient in vijf minuten.

Houding tegenover topbestuurders

Het onderzoek van Gigacalculator.com en Indeed is onderdeel van een omvangrijkere enquête waarin ruim 1.400 werknemers is gevraagd naar hun houding tegenover CEO’s. Daaruit rolde dat 80% van de Nederlandse werknemers het niet gerechtvaardigd vindt dat grote CEO’s elk jaar zoveel miljoenen euro’s verdienen. Tegelijkertijd is 74% van de respondenten zich er niet van bewust wat CEO’s dagelijks doen om dit soort bedragen te verdienen.

71% wil graag zien dat topbestuurders transparanter zijn over wat ze dagelijks doen en ondernemen om de organisaties die ze leiden te laten groeien of te verbeteren. Tot slot is 88% van mening dat de inkomensongelijkheid tussen CEO’s en werknemers te groot is en dat dit verschil in de komende vijf jaar flink moet verkleinen.  

Reacties

Er is nog niet gereageerd.