IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 vragen over de digitale euro

“Steeds vaker kiezen Europeanen voor digitale manieren om geld uit te geven, te sparen en te beleggen”, zo stelt Christine Lagarde, president van de ECB. “Onze rol is het vertrouwen in geld te verzekeren. Dat betekent ervoor zorgen dat de euro klaar is voor het digitale tijdperk”, aldus Lagarde. “We moeten klaarstaan om een digitale euro uit te geven, mocht dat nodig zijn.”

1. Hoe ziet de digitale euro eruit?

Het idee achter een digitale euro is dat er een elektronische vorm komt van bankbiljetten, geld dat voor iedereen beschikbaar is om te gebruiken. Hierdoor moet het sneller, gemakkelijker en veiliger worden om dagelijkse betalingen te doen. Daarbij zal een digitale euro niet contant geld vervangen, maar dient de digitale munt eerder als een aanvulling.

Een belangrijke voorwaarde is dat de digitale euro, net als de bestaande Europese munt, het belang van burgers dient en vrije toegang biedt tot een eenvoudig, universeel geaccepteerd, risicovrij en vertrouwd betaalmiddel, aldus de ECB.  

Hoe de munt er dan precies uit komt te zien weten we nog niet. Enkel is duidelijk dat de munt moet voldoen aan enkele basisvoorwaarden. De munt moet breed toegankelijk zijn, maar ook robuust, veilig, efficiënt zijn en uiteraard voldoen aan de huidige regelgeving in Europa.

2. Lijkt de munt op één van de bestaande cryptomunten?

De digitale euro kan in principe overeenkomsten gaan vertonen met de cryptomunten die we kennen, zoals de bitcoin. Desondanks benadrukt de ECB dat een Europese digitale munt in de basis geen cryptomunt wordt. De waarde van cryptogeld is enorm volatiel, omdat er geen intrinsieke waarde aan hangt en er geen betrouwbaar instituut toezicht houdt. Dit is iets waar de ECB niet op zit te wachten. “Mensen moeten evenveel vertrouwen krijgen in een digitale munt als met cash.”

3. Wie controleert de digitale euro? 

De digitale euro komt onder toezicht van de ECB te staan, in tegenstelling tot cryptovaluta, die nog niet worden gereguleerd. De centrale bank zal controleren of geld niet wordt witgewassen of wordt gebruikt voor onder meer het financieren van terrorisme. 

4. Waarom is een digitale euro nodig? 

De ECB onderzoekt diverse scenario’s waarin het noodzakelijk zou zijn om een digitale euro uit te geven. Zo kan een digitale euro een enorme stijging in de vraag naar elektronische betalingen opvangen, maar ook een aanzienlijke daling van contant geld als betaalmiddel.

“Een digitale euro kan het Europese streven naar voortdurende innovatie stimuleren, bijdragen tot de financiële soevereiniteit van Europa en de internationale rol van de euro versterken”, zegt Fabio Panetta, directielid van de ECB en voorzitter van de taskforce die onderzoek doet naar een digitale euro.   

Een digitale euro moet ook de impact van “extreme situaties” opvangen, bijvoorbeeld tijdens natuurrampen of een pandemie, waarin traditionele betaalmogelijkheden mogelijk niet langer meer functioneren.

Ook biedt de digitalisering van de euro bescherming tegen een eventueel digitaal betaalmiddel van buiten het eurogebied, dat bestaande betaalmiddelen kan verdringen en de financiële stabiliteit in gevaar kan brengen.

Verder hoopt de ECB dat een digitale versie van de euro innovatie bemoedigt. Zoals gemeld kan de digitalisering eveneens helpen in de strijd tegen witwaspraktijken of de financiering van terrorisme.   

5. Wanneer komt de munt er? 

Momenteel werkt de ECB aan een concept voor de uiteindelijke munt en worden er wat kleine experimenten gestart om te kijken in welke vorm er een digitale munt kan komen. Ook zal de centrale bank met stakeholders en internationale partners spreken over de ontwikkelingen en plannen rond een crypto-euro. 

Halverwege 2021 zal de centrale bank vervolgens beslissen of het digitale europroject wordt doorgezet. Daarna volgt een verder onderzoek naar dienstverleners die kunnen helpen en naar de vereisten om een munt te kunnen lanceren.

Lees ook: Waarom beleggen in cryptovaluta veiliger wordt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›