IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geldnieuws week 42: Zo vermogend is de gemiddelde Nederlander

Nederlanders zijn afgelopen jaar een stuk welvarender geworden, met dank aan de stijgende huizenprijzen. Banken hebben de afgelopen maanden ruim 30.000 betaalpauzes verleend aan consumenten die moeite hebben om hun lening terug te betalen. En de postzegelprijs gaat komend jaar verder omhoog. We zetten enkele geldnieuwtjes van afgelopen week voor je op een rij.

1. Nederlander vorig jaar gemiddeld 12.000 euro rijker geworden

Het gemiddelde vermogen van een Nederlands huishouden kwam op 1 januari uit op 49.800 euro. Dat is 12.000 euro meer dan een jaar eerder en komt neer op een stijging van maar liefst 31%. Dat heeft het CBS becijferd.

Deze toename is vooral te danken aan de aanhoudende stijging van de huizenprijzen. Als de eigen woning buiten beschouwing wordt gelaten, komt het gemiddelde vermogen uit op 15.100 euro. Dat is iets hoger dan in 2018.

Het vermogen is volgens het CBS weer terug op het niveau van voor de crisis van 2008. Maar als rekening wordt gehouden met de inflatie, zijn we de crisis nog niet te boven.

De 7,8 miljoen huishoudens in ons land hadden samen 2.400 miljard euro aan bezittingen. Hiervan nam de eigen woning maar liefst 60% in beslag. Daar stond 870 miljard euro aan schulden tegenover. Het grootste deel daarvan betreft hypotheken.

Helft jongere huishoudens heeft negatief eigen vermogen

65-plussers zijn het meest vermogend. Dat is niet zo vreemd, want zij hebben relatief vaak een afbetaalde eigen woning. Deze groep had begin 2019 een eigen vermogen van gemiddeld 142.600 euro. 14% van hen had zelfs een vermogen van meer dan een half miljoen euro en slechts 3% stond in de min.

Van de huishoudens met een kostwinner onder de 25 jaar had bijna de helft (47%) een negatief eigen vermogen en van de huishoudens in de leeftijd van 25 tot 45 jaar bijna 25%.

Dit zijn de rijkste en armste gemeenten van ons land

De meest vermogende gemeente was Bloemendaal. Het gemiddelde huishouden bezat 381.000 euro: bijna acht keer zoveel als het landelijk gemiddelde. In de rest van de top-10 staan Laren, Rozendaal, Heemstede, Bunnik, Bergen en vier Brabantse dorpen: Alphen-Chaam, Hilvarenbeek, Oirschot en Sint-Anthonis.

Huishoudens met de laagste vermogens zijn vooral te vinden in de grote steden. De armste gemeente is Rotterdam, met een gemiddeld vermogen van 6.100 euro.

2. Postzegels worden 5 cent duurder

Wie had gehoopt dat de stijging van de postzegelprijzen wel zo'n beetje voorbij was, heeft het mis. Komend jaar moet je 5 cent extra neertellen. Een binnenlandse postzegel kost dan 96 cent en een buitenlandse zegel 1,55 euro. De prijsstijging is volgens PostNL nodig om de daling van het aantal poststukken op te kunnen vangen.

De tarieven voor het versturen van een pakket in ons land blijven gelijk. Alleen een aangetekend pakket wordt 25 cent duurder.

3. 30.000 consumenten hebben betaalpauze gekregen

Vanwege de coronacrisis hebben geldverstrekkers de afgelopen maanden ruim 30.000 betaalpauzes verleend aan consumenten die moeite hebben om hun lening terug te betalen. Dat meldt. de  AFM.

De toezichthouder roept banken op om de komende tijd goed voorbereid te zijn op klanten bij wie het water aan de lippen staat. AFM waarschuwt geldverstrekkers er voor dat betaalpauzes niet geschikt zijn als langetermijnoplossing en roept hen op te werken aan een structurele oplossing.

3. Rente op spaarrekening nadert de 0%

De gemiddelde rentevergoeding op een spaarrekening bedroeg in het derde kwartaal 0,08%. Dat blijkt uit de Spaarrente Barometer van MoneyView.

Het onderzoeksbureau signaleert dat voor het eerst in jaren wat renteverhogingen zijn geweest. Maar dat heeft niet veel om het lijf. Moneyview verwacht daarom niet dat dit de opmaat vormt voor een brede stijging van de spaarrente. Spaarders moeten dus voorlopig blijven sappelen.

 

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›