IEXGeld

Dossiers

Profiel

Baan kwijt? Zo verlaag je de alimentatie

Als je uit elkaar gaat en kinderen hebt, moet er in veel gevallen kinderalimentatie worden betaald. Dit bedrag kan op de tocht staan als een van beiden werkloos raakt of als het eigen bedrijf in zwaar weer terecht komt. De alimentatie verlagen kan dan wat lucht geven. Maar hoe pak je dat aan?

Ouders zijn wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen tot deze 21 jaar zijn. Strandt de relatie, dan is de kans groot dat er kinderalimentatie betaald moet worden. In sommige gevallen is een van beiden ook verplicht tot het betalen van partneralimentatie.

Lees ook: Partneralimentatie: 3 veranderingen

De hoogte hiervan wordt vastgesteld op basis van beide inkomens, de behoefte van de kinderen en het inkomen van beide ouders toen ze nog onder een dak woonden.

Wanneer mag het bedrag worden aangepast?

Als er iets verandert in de financiële situatie van jou of je ex, kan dat een reden zijn om het alimentatiebedrag aan te passen. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als een van beiden zijn baan kwijt raakt of als het eigen bedrijf plotseling een stuk minder goed loopt.

Ook een wijziging in je persoonlijke situatie kan zich lenen voor nieuwe onderhandelingen; bijvoorbeeld als de omgangsregeling verandert of als een van beiden opnieuw gaat trouwen.

Hoe pak ik dat aan?

Ben je van mening dat de alimentatie moet worden verlaagd, dan zul je nieuwe afspraken moeten maken. De eerste stap is uitrekenen wat het nieuwe bedrag zou moeten zijn. Je kunt dit laten doen door een advocaat of mediator. Ook het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), een overheidsorganisatie die is belast met het innen van alimentatie, kan een herberkening voor je maken. Dit kost 50 euro.

Hierna moet je om de tafel met je ex-partner, eventueel met hulp van een mediator.

Moet ik naar de rechter?

Een gang naar de rechter is niet verplicht. Maar zet wel de nieuwe afspraken goed op papier, om vervelende discussies achteraf te voorkomen.

Ook is het belangrijk om te beseffen dat nieuwe onderlinge afspraken de de beschikking van de rechter niet ongedaan maken. Jouw ex-partner kan, als hij of zij kwade bedoelingen heeft, achteraf alsnog het oorspronkelijk afgesproken bedrag opeisen. Heb je onvoldoende vertrouwen of je partner zich aan de nieuwe afspraken houdt, laat dan het nieuwe alimentatiebedrag dan officieel bekrachtigen door de rechter.

Check ook: Hoe voorkom ik een vechtscheiding?

Ook als jullie er onderling niet uitkomen, zul je naar de rechter moeten stappen om een verlaging af te dwingen. Schat wel vooraf met behulp van een advocaat in hoe groot je kansen zijn, want een juridische procedure is niet gratis.

Om in het gelijk te worden gesteld is het wel van belang dat je inkomensachteruitgang niet verwijtbaar is. Heb je bijvoorbeeld zelf ontslag genomen of uit eigen beweging overgestapt naar een functie met een lager salaris of heb je een goed lopend bedrijf van de hand gedaan, dan zal de rechter waarschijnlijk niet akkoord gaan met een verlaging van de alimentatie. Maar ben je ontslagen na een reorganisatie, wordt je jaarcontract niet verlengd of is je bedrijf failliet gegaan, dan zijn je kansen een stuk groter.

Wat moet ik doen bij een onwillige ex?

Ben jij de ontvangende partij en heeft je partner zonder overleg het alimentatiebedrag verlaagd, wijs hem of haar dan op zijn verplichtingen. Als er een betalingsachterstand van minimaal één maand is ontstaan, kun je aankloppen bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.

Moet je gebruik maken van het LBIO om de alimentatie te innen, bedenk dan dat het LBIO wel voor jou aan de slag kan gaan als het afgesproken alimentatiebedrag in onderling overleg omlaag gaat. Maar spreek je een hoger bedrag af dan in de beschikking staat vermeld, dan moet je de nieuwe afspraken door de rechter laten bekrachtigen. Anders kan het LBIO dit hogere bedrag niet innen.

Lees ook: Ex betaalt geen alimentatie. Wat nu?

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›