IEXGeld

Dossiers

Profiel

Overstappen van bank? 5 punten om rekening mee te houden

Je kunt op ieder moment overstappen van bank. Wellicht heb je een bank gevonden waar de kosten een stuk lager zijn of waar je tegen een hogere rente spaart. Toch kan het een heel proces zijn om over te stappen. Er zijn namelijk nogal wat punten om rekening mee te houden. Wij sommen de belangrijkste voor je op. 

1. Hogere rentes

Veel consumenten zullen voor een andere bank kiezen omdat zij daar een hogere rente krijgen op hun spaargeld. Vraag jezelf af waarom je bij de ene bank een hogere rente krijgt dan bij de andere. Zo kunnen de kosten voor het openen of bezitten van een bankrekening per bank verschillen. Dan kun je weliswaar een hogere rente krijgen, maar als je dan ook hogere kosten hebt, dan is het overstappen van bank wellicht alsnog niet de moeite waard. 

Sommige banken bieden ook een hogere rente omdat ze meer risico’s nemen met het geld dat je bij die bank parkeert. Kijk ook naar het trackrecord van de bank. Een bepaalde bank mag nu dan de hoogste rentes bieden, maar hoe lang houdt dit stand als de bank in de afgelopen kwartalen telkens de rentes neerwaarts bijstelde? Is het dan nog steeds de moeite waard om over te stappen? 

2. Verzamel alle gegevens

Als je overstapt van bank, verlies je veel waardevolle informatie. Zo kun je bijvoorbeeld niet meer zoeken in je transactiegeschiedenis. Dat is onhandig, als je een bewijs moet leveren dat je voor iets hebt betaald of als je een bepaalde transactie wil opzoeken. Download dan ook alle belangrijke gegevens, voordat je je account afsluit. 

3. Nieuw account aanmaken

Heb je eenmaal besloten om over te stappen, maak dan direct een account aan bij de nieuwe bank. Je kunt natuurlijk niet overstappen voordat je een nieuwe rekening hebt om het geld op te storten. Het aanmaken van een account bij een nieuwe bank is vaak in een handomdraai gedaan.

Leer de werkwijze van de bank en de beheeromgeving een beetje kennen, voordat je uiteindelijk je geld gaat overzetten. 

4. Overstapservice

Klaar om over te stappen? De Overstapservice helpt je een handje. Dit is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland. Deze service maakt veranderen van je betaalrekening van de ene naar de andere bank eenvoudiger en zorgt ervoor dat je betalingsverkeer soepel doorloopt. Hier zie je welke banken deelnemen aan de Overstapservice. 

Lees ook: Gezamenlijke betaalrekening? Hier moet je op letten

Er wordt onder meer voor je geregeld dat de bijschrijvingen op je oude betaalrekening, zoals je salaris of uitkering, gedurende 13 maanden automatisch worden doorgeleid naar je nieuwe betaalrekening. Ook automatische incasso’s die via je oude rekening liepen, worden rechtstreeks afgeschreven van de nieuwe betaalrekening.

Als je een hypotheek of verzekering hebt, dan wordt de rente, aflossing of premie automatisch van je nieuwe betaalrekening afgeschreven. 

De Overstapservice regel je bij de nieuwe bank. Deze wordt na 13 maanden beëindigd. Het is overigens niet nodig om je oude rekening gedurende deze periode aan te houden. Die kun je dus gewoon opheffen.  

5. Zelf regelen

Je moet evengoed zelf nog steeds het een en ander regelen. Zo noemden we al het aanvragen van een nieuwe betaalrekening en het downloaden van je betalingsgeschiedenis, maar vergeet ook niet je nieuwe rekeningnummer door te geven aan bijvoorbeeld je werkgever, verzekeraar of andere uitkerende instanties. Een handig hulpmiddeltje hierbij is de overstapkaart, die je hier kunt downloaden.  

Bedenk verder dat incasso’s alleen worden doorgeleid als de incasserende partij gebruikmaakt van een bank die is aangesloten bij de Overstapservice. Bij veel buitenlandse partijen zal dit niet het geval zijn, waardoor je hen dus zelf moet informeren over je nieuwe rekeningnummer. Denk aan partijen als Netflix, Spotify en Nintendo. 

Lees ook: Negatieve rente op spaargeld. 5 alternatieven

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›