IEXGeld

Dossiers

Profiel

Met deze ETF's kun je profiteren van 5G

Met de opkomst van het Internet of Things (IoT) zijn steeds meer apparaten met het internet verbonden, waardoor het dataverkeer flink zal toenemen. Er is een snellere verbinding nodig om alle data te kunnen behappen en 5G kan hier het antwoord op zijn.

Bedrijven die zich volledig storten op de ontwikkeling van 5G-chips zullen mogelijk spekkopers zijn als IoT straks echt losbarst. Hoe kunnen beleggers hiervan profiteren? Moeten zij alles op één speler zetten of zijn er andere mogelijkheden, bijvoorbeeld via een ETF?  

Met 5G gaat de snelheid flink omhoog, een film downloaden kon met 3G in zeven uur, met 4G in zeven minuten en met 5G naar verluidt in zeven seconden. Telecombedrijven wereldwijd positioneren zich alvast voor 5G en zullen hun investeringen moeten opschroeven om klanten een 5G-verbinding aan te kunnen bieden, zodra de technologie het toelaat. Ook komen er langzaam meer smartphones op de markt die al klaar zijn voor 5G. En wie niet meedoet, zal klanten verliezen. 

5G is dus hot en happening en er zullen diverse partijen flink profiteren van een 5G-investeringsgolf. Vooral bedrijven die momenteel een 5G-netwerk aan het ontwikkelen zijn. De namen die dan als eerste naar bovendrijven zijn vaak Huawei, Nokia en Ericsson. 

Etf-aanbieders zien ook de kansen van 5G en bieden steeds vaker 5G-etf’s aan. Welke moet je hebben? Enkele suggesties op een rijtje.

Defiance Next Gen Connectivity ETF (FIVG) 

Lopende kosten: 0,3% per jaar

Onder de 5G-indextrackers is de Defiance Next Gen Connectivity een van de meest succesvolle nieuw gelanceerde ETF's gebleken dit jaar. In de eerste drie maanden van de lancering, stroomde er al meer dan 90 miljoen dollar naar de indextracker, hetgeen best een prestatie is voor een dergelijke thema-ETF. 

De etf heeft een grotere blootstelling aan 5G dan de gemiddelde telecom-etf en volgt meerdere aspecten van de 5G-trend: van netwerkapparatuur tot nieuwe radiotechnologieën, cloud computing en mobiele telefonieaanbieders. De lage kosten zijn bovendien aantrekkelijk. 

First Trust Indxx NextG ETF

Lopende kosten: 0,7% per jaar

Deze ETF bestaat al meer dan acht jaar als een smartphone-ETF, maar enkele maanden geleden hebben de fondsbeheerders vanuit het niets de overstap gemaakt naar 5G. Alle oude posities zijn ingeruild voor aandelen die iets met 5G te maken hebben.

Inmiddels is er al 130 miljoen dollar in beheer. Deze ETF heeft 97 aandelen aangekocht uit tien verschillende sectoren, waardoor de indextracker net even wat breder belegd is ten opzichte van de eerstgenoemde ETF.

First Trust richt zich vooral op aandelen gerelateerd aan de halfgeleiderindustrie en biedt een grotere blootstelling aan telecomaanbieders dan de etf van Defiance. De toekomst moet uitwijzen of deze etf hogere rendementen kan bewerkstelligen om de hogere kosten te verantwoorden. 

Global X Internet of Things ETF

Lopende kosten: 0,68% per jaar

De sterke opkomst van het Internet of Things zorgt ervoor dat de vraag naar 5G enorm gaat groeien. Deze ETF van Global X  richt zich als een van de weinige op het IoT, maar is evengoed ook een 5G ETF.

Ook in deze index hebben aandelen gerelateerd aan de halfgeleiderindustrie een zware weging van 30%, maar het overige deel is goed verdeeld over circa tien andere sectoren, waaronder de gezondheidszorg.

Deze etf volgt diverse bekende namen, denk aan Cisco Systems, dat een grote 5G-speler zal worden. 

Nog even wachten

Waar de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zwitserland al aan de haal zijn gegaan met 5G, is het in Nederland nog afwachten. T-Mobile zegt op koers te liggen om in 2020 het eerste telecombedrijf te zijn dat een landelijk 5G-netwerk heeft. Mogelijk komen er tegen die tijd nog meer ETF’s bij.    

Lees ook: Wat past beter bij mij: aandelen of ETF's?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.