IEXGeld

Dossiers

Profiel

Brokers: gratis is niet altijd de beste

Er lijkt zich een race to the bottom af te tekenen onder brokers. Bij diverse partijen kun je gratis handelen. Maar staar je niet blind op de kosten. Welke broker voor jou het best is, hangt af van meer factoren.

Begin deze maand kondigde Flatex, een van de grootste brokers van Duitsland, aan de Nederlandse markt te willen veroveren. Een van de manieren waarop het concern beleggers over de streep probeert te trekken is door transacties gratis te maken.

Daarmee voegt Flatex zich bij een lange rij brokers die de afgelopen jaren flink in de transactiekosten hebben gesnoeid of de markt hebben betreden met extreem lage tarieven of zelfs kosteloze transacties, zoals BinckBank, DeGiro, eToro, iDealing, Mexem, IG en Trading 212.

Goedkoopste is niet altijd de beste

Natuurlijk zijn gratis transacties mooi zijn meegenomen; vooral als je actief handelt. Toch is het verstandig om naar meer aspecten te kijken als je op zoek bent naar een broker. De goedkoopste partij is niet altijd de beste. Bij sommige brokers ben je zelfs per saldo duurder uit, vanwege allerlei verborgen kosten.

Wil je achterhalen welke broker voor jou het meest geschikt is, dan is de vergelijkingssite Finner een prima startpunt. Hier kun je het aanbod van meer dan 25 brokers vergelijken. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de transactiekosten, maar ook naar overige kosten, het aanbod en de voorwaarden. We lopen de criteria even langs.

Verborgen kosten

Zoals gezegd kun je bij sommige brokers worden geconfronteerd met verborgen kosten. Zo is de afhandeling van dividend niet overal gratis. Ook brengen sommige brokers kosten in rekening voor de uitoefening van opties of het storten van geld.

En terwijl de ene broker gratis realtime koers-informatie geeft, moet je daar elders apart voor betalen.
Voor het handelen in aandelen buiten de eurozone ben je bij veel brokers valutakosten verschuldigd. Ook moet je soms extra betalen als je je beleggingsportefeuille wil overhevelen naar een andere bank

Inactiviteitskosten

Ben je niet dagelijks in de weer met je beleggingen, wees dan beducht voor zogeheten inactiviteitskosten. Dit is een soort boete voor beleggers die langere tijd niet handelen. Bij sommige partijen moet je al betalen als je een half jaar geen aankopen hebt gedaan; bij andere pas na twee jaar.

Er is ook een broker die elke maand een ‘platform-fee’ in rekening brengt, waar de transactiekosten vanaf worden getrokken. Handel je die maand niet, dan ben je dus kosten verschuldigd waar geen diensten tegenover staan.

Basistarief

Grote banken hanteren geen inactiviteitsfee, maar wel een basistarief dat je elke maand moet betalen, ondanks de frequentie waarin je handelt. Ook hier worden dus kosten in rekening gebracht als je niet handelt.

Wil je geen nare verrassingen, neem dan alle kosten mee als je fondsen met elkaar vergelijkt.

Minimuminleg

Beleg je met kleine bedragen, kies dan een broker die geen minimuminleg hanteert. In sommige gevallen moet je wel 5.000 euro meebrengen.

Beurzen waarop kan worden gehandeld

Handel je in Europese en Amerikaanse aandelen, dan kun je bij elke broker probleemloos terecht. Maar wil je ook beleggen in Azië, dan wordt de spoeling een stuk dunner.

Productaanbod

Bedenk vooraf in welke producten je wil beleggen. Sommige brokers bieden slechts een beperkt aantal beleggingscategorieën aan. De ene broker is gespecialiseerd in afgeleide producten, zoals opties en CDF’s, terwijl de andere zich vooral richt op beleggingsfondsen of obligaties.

Uitlenen van effecten

Sommige brokers lenen tegen betaling effecten van hun klanten uit aan andere partijen, die hiermee short kunnen gaan. De vergoeding die ze hiervoor krijgen spelen ze indirect terug naar de klant, door lage tarieven te rekenen. Bij sommige bedrijven mag je een deel van de vergoeding zelf houden.

Dat kan aantrekkelijk zijn, maar het uitlenen van effecten is niet zonder risico. Mocht de broker failliet gaan, dan kan het moeilijk zijn om je stukken terug te krijgen.

AFM-toezicht

De AFM staat bekend als een relatief strenge toezichthouder voor financieel dienstverleners. Er zijn partijen actief op de Nederlandse markt die opereren met een Europees paspoort, en zo het Nederlandse toezicht omzeilen.

Zij vallen onder het toezicht van het land van herkomst. Dat is niet altijd even streng als in Nederland. Bovendien kan de wet- en regelgeving verschillen.

Kifid

Veel buitenlandse brokers staan niet ingeschreven bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Verloopt alles vlekkeloos, dan is dat geen probleem. Maar heb je een geschil, dan mis je de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier je klacht voor te leggen.

Je moet dan naar de rechter stappen of naar een vergelijkbaar klachteninstituut in het buitenland. Dat is een stuk omslachtiger en soms ook duurder dan de gang naar het Kifid.

Extra informatie

Let tot slot ook op de extra informatie die beschikbaar is op het platform, zoals analistenadviezen, technische analyse en realtime koersinformatie.

Gerelateerde Tools

Reacties

7 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. eltollo 20 juni 2019 10:39 0
  In het tarieven overzicht van Flatex lijkt alles gratis te zijn.
  Wat is hun verdienmodel? Of zouden de tarieven spoedig gaan veranderen?
 2. RollTheDice 20 juni 2019 19:51 0
  Wat een stom artikel, we hebben het over de lage tarieven van flatex als nieuwkomer en vervolgens wordt aanbevolen om de tarieven te vergelijken bij Finner. Echter Finner neemt Flatex helemaal niet mee in haar vergelijking. Kennelijk heeft die site andere belangen.
 3. RollTheDice 20 juni 2019 19:57 0
  Ik zie een kleine wisselkoersopslag en meen ergens gelezen te hebben dat de spread iets hoger kan uitvallen. Daarnaast zijn er vooral kosten voor wat niet online kan (poststukken, bijwonen aandeelhoudersvergaderingen). Maar per saldo is het volgens mij bijna gratis.
 4. Bart@Finner 21 juni 2019 16:02 0
  Beste RollTheDice, beste lezers,

  Dank voor de feedback. Wij onderzoeken momenteel het aanbod van Flatex en overwegen deze op te nemen. Wij willen een volledig maar ook correct beeld geven van de Nederlandse brokermarkt. Gratis brokers bieden daarin wel uitdagingen wat betreft transparantie. Begin volgende week publiceren wij in ieder geval een uitgebreid artikel over Flatex en andere gratis brokers.

  Met vriendelijke groet,

  Bart Spronk
  Finner.nl
 5. Einhorn 23 juni 2019 12:26 0
  Binckbank extreem lage tarieven? Haha, 10 jaar geleden waren ze misschien nog concurrerend maar in het speelveld van nu zijn ze 1 van de duurdere brokers.
  eToro, IG en Trading 212 zijn geen normale brokers, dat zijn legale gokhuizen die contracten aanbieden op financiele instrumenten waarbij ze zelf de tegenpartij zijn. Ze kloppen hun "klanten" geld uit de zak door het aanbieden van idiote hefbomen en idiote woekerrentes die je zelfs moet betalen als je je eigen geld inzet. Het is niet voor niets dat 90% van de "investeerders" bij dit soort bedrijven geld verliest.
 6. Robert Kaptein 27 juni 2019 09:35 0
  Beste lezers,

  We hebben het aanbod van gratis brokers - waaronder Flatex - nader onderzocht. Hier leest u onze bevindingen:

  www.finner.nl/nieuws/de-prijs-van-gra...

  Met vriendelijke groet,

  Robert Kaptein
  Finner.nl
 7. Robert Kaptein 4 juli 2019 09:21 0
  Beste lezers,

  Inmiddels hebben wij ook het fondsaanbod van Flatex onderzocht. Hieruit blijkt dat beleggers door distributievergoedingen bij Flatex tot wel 1,2% meer kosten betalen. Het volledige artikel vindt u hier:

  www.finner.nl/nieuws/1-hogere-kosten-...

  Met vriendelijke groet,

  Robert Kaptein
  Finner.nl

7 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Deze 3 regels beschermen je tegen een volgende beurscrash

Blijf beleggen, maar alleen met geld dat je kunt missen. Lees verder ›