IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 signalen dat een aandeel beter zal presteren dan de markt

Als belegger ben je natuurlijk op zoek naar aandelen die het goed zullen doen. Helemaal leuk is het als die aandelen ook nog eens beter presteren dan de bredere markt. Hoe vind je dit soort beleggingen? Goldman Sachs denkt het te weten.

Drie signalen

In een rapport noemt de Amerikaanse zakenbank enkele signalen die er mogelijk op duiden dat een aandeel een outperformance zal laten zien: 

  • lage kosten 
  • bovengemiddelde omzetgroei
  • gezonde dividendgroei 

Analisten van Goldman Sachs concluderen dat vooral bedrijven met een lage kostenstructuur het goed zullen doen in de huidige fase van de economische cyclus. Maar een bovengemiddelde omzetgroei en een gezonde dividendgroei zullen aandelen eveneens in de kaart spelen. 

Bedrijven met een lage operationele leverage zijn volgens Goldman Sachs goedkoop en worden verhandeld tegen een korting van 30%.

Waarom denkt de zakenbank dat deze aandelen gaan stijgen? De gedachte is dat bedrijven met een lage operationele leverage, relatief lage vaste kosten hebben in verhouding tot de omzet.

Hierdoor zullen zij beter presteren in een uitdagend economisch klimaat. Oftewel: wanneer de omzet onder druk komt te staan. "Dit soort aandelen doet het extra goed als de economische groei vertraagt", aldus Goldman Sachs. 

Dividendaandelen

Ook dividendaandelen worden tegen een flinke korting verhandeld, aldus analisten. Zij spreken van een korting van gemiddeld 25% ten opzichte van de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500.

Bedrijven waarvan wordt verwacht dat zij hun dividend gemiddeld met 10% per jaar verhogen, worden verhandeld tegen 12 keer de winst. Ter vergelijking: de dividendgroei in de S&P 500 is gemiddeld 6% en de index kent een koers/winst-verhouding van 17.

Ondernemingen met de hoogste omzetgroei worden nu al tegen een premie verhandeld, maar blijven het goed doen als de economische groei vertraagt, aldus de marktvorsers.

Welke aandelen voldoen aan de criteria?

Goldman Sachs heeft veel moeite om aandelen te vinden die aan de drie voorwaarden voldoen, maar heeft wel een lijst opgesteld met dertig bedrijven uit de S&P 500 die op zijn minst twee van de drie genoemde kenmerken hebben. In de lijst staan onder meer Facebook, Gilead Sciences en Texas Instruments. Recent gaf IEX al een koopadvies af op Facebook.

Facebook

Het social media-platform heeft een lage operationele leverage, weinig personeelskosten (als percentage van de omzet) en een hoge omzetgroei. De consensus mikt op een omzetstijging van 24% dit jaar. Wat mist: het dividend. 

Gilead

Galapagos-partner Gilead profiteert van lage personeelskosten, operationele leverage en een voorziene dividendgroei van circa 9% per jaar. Het bedrijf mist evenwel omzetgroei. Analisten verwachten dat de omzet van Gilead dit jaar met 1% zal teruglopen dit jaar. 

Facebook en Texas Instruments doen het nu al beter dan de markt. Het aandeel Facebook staat dit jaar al circa 33% hoger, terwijl Texas Instruments al bijna 21% steeg. De S&P 500 won in dezelfde periode ruim 16%. Gilead blijft vooralsnog achter, met een koerswinst van circa 8%.

Lees ook: Deze 10 regels maakten Warren Buffett miljardair

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoe selecteer ik de beste aandelen? Let op deze 7 cijfers

De hele wereld ligt binnen handbereik van beleggers. Maar hoe vis je tus... Lees verder ›