IEXGeld

Dossiers

Profiel

De tien rijkste personen ooit

Hoewel de oprichter van Amazon, Jeff Bezos, momenteel de rijkste persoon in de moderne geschiedenis is, waren er nog veel rijkere mensen. En dat terwijl zijn geschatte fortuin momenteel maar liefst 131 miljard dollar is. 

Wanneer er gekeken word naar alle tijden, dan zijn er een groot aantal die hem voorbij gaan in rijkdom. Dat schrijft de BBC op basis van de Forbes billionaires list.

Check: Tien gewoontes van rijke mensen die jij niet hebt

Wie was dan wel de rijkste persoon ooit? Mansa Musa, een West Afrikaanse heerser die zo rijk was dat hij met zijn vrijgevigheid de economie van een land compleet om zeep hielp. Maar ook anderen konden er wat van. Dit is de top tien rijkste mensen ooit. 

Top 10

 1. Mansa Musa (1280-1337, Koning van Mali) onbeschrijfelijk rijk
  Hoe rijk? Te rijk om te beschrijven, er kan geen cijfer aan verbonden worden. Je kunt je niet voorstellen hoe rijk en machtig hij was. Hij werd ook wel de Gouden Koning genoemd omdat hij in het bezit was van meer dan de helft van het goud ter wereld. Ik herhaal: ter wereld

 2. Augustus Caesar (63 BC-14 AD, Romeinse keizer) 4600 miljard dollar
  Ja, de achternaam komt vast bekend voor. Dit was het achterneefje van Julius, en heeft het qua geld een stuk beter gedaan dan zijn familielid. 

 3. Zhao Xu (1048-1085, Chinese keizer) Niet te berekenen, maar veel 
  Deze keizer van de Chinese Song-dynastie werd niet oud, en regeerde ook niet lang, een paar jaar maar, maar was wel schathemeltjerijk. Zo rijk dat hij waarschijnlijk gouden onderbroeken had. 

 4. Akbar I (1542-1605, Aziatische keizer) Niet te berekenen, maar veel 
  Ook wel bekend als Akbar de Grote, Akbar I, was heerser over het Mogolrijk van 1556 tot zijn dood in 1605. Hij werd beschouwd als de grootste van de Mogolkeizers, vandaar ook de bijnaam. 

 5. Andrew Carnegie (1835-1919, Schots-Amerikaanse industriemagnaat) 3720 miljard dollar
  Deze Amerikaan verwierf zijn vermogen in de staalindustrie, en ja, de Carnegie Hall heeft zijn naam van deze heer gekregen. Ook bouwde hij trouwens het Haagse Vredespaleis. Hij was ook een filantroop, die zijn vermogen gebruikte om andere mensen (en de wetenschap) verder te helpen en bibliotheken te bouwen. 

 6. John D Rockefeller (1839-1937, Amerikaanse zakenman) 3410 miljard dollar 
  Deze zakenman zat goed in de olie, niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. Hij had een aanzienlijk belang - zacht uitgedrukt - in Amerikaanse olieraffinaderijen, en het vervoer van het zwarte goud. 

 7. Nikolai Alexandrovich Romanov (1868-1918, Russische Tsaar) 3000 miljard dollar
  Russische opulentie begon pas echt bij deze Tsaar, die overigens nooit aan de macht was. Desalniettemin heeft deze telg van de machtige Romanov familie behoorlijk goed geboerd. 

 8. Mir Osman Ali Khan (1886-1967, Indiase Koning) 2300 miljard dollar
  Deze vorst regeerde over de (voormalige) Indiase vorstenstaat Haiderabad. Hij staat bekend als de rijkste Indiër ooit, en besteedde veel van zijn vermogen aan het bouwen van baanbrekende openbare gebouwen. Hij had overigens ook 9 vrouwen en 200 kinderen, maar dat terzijde. 

 9. William The Conqueror (1028-1087, Engelse Koning) 2295 miljard dollar
  Deze Engelse Koning en veroveraar had een machtig leger, waarmee hij de nodige rijkdom en faam heeft binnengehaald. Hij was de eerste Normandische Koning van Engeland en bovendien een bastaard. You know nothing... 

 10. Muammar Gaddafi (1942-2011, President van Libië) 2000 miljard dollar 
  Deze oud Libische dictator, ook wel bekend als kolonel Kaddafi, regeerde met ijzeren hand in Libië Na opstanden tegen zijn autoritaire regime begon een bloedige burgeroorlog in het Noord-Afrikaanse land.

Check ook: Vijf mythes over rijk worden

Gerelateerde Tools