IEXGeld

Dossiers

Profiel

4 eenvoudige maar effectieve geldgewoontes

Je dagelijkse gewoonten zijn belangrijker dan je misschien denkt bij het behalen van je langetermijndoelen. Wil je bijvoorbeeld over een aantal maanden een halve marathon lopen, dan zal je gewoonte zijn om (bijna) dagelijks een stuk hard te lopen.

Wil je per saldo goed zijn voor 50 duizend euro? Ook dan zijn er bepaalde gewoontes waarmee je je doel sneller kan bereiken, bijvoorbeeld door automatisch te sparen.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Wij zetten vier eenvoudige gewoontes op een rij die je helpen om sneller je financiële doelen te behalen.

Rijk worden zonder riant salaris

Dr. Thomas J. Stanley onderzocht gewoontes die je helpen met het opbouwen van rijkdom. De resultaten hiervan gaf hij prijs in zijn boek The Millionaire Next Door. Naar aanleiding van onderzoek onder meer dan 14 duizend welgestelde Amerikaanse huishoudens concludeerde Stanley dat gezinnen ook prima rijk kunnen worden zonder dat ze 6- of 7-cijferige salarissen verdienen.

Stanley overleed in 2015 als gevolg van een auto-ongeluk, maar zijn dochter dr. Sarah Stanley Fallaw borduurde voort op zijn werk en publiceerde recent The Next Millionaire Next Door. Naast dat ze aantoonde dat haar vaders werk nog altijd relevant is, schrijft Fallaw in het boek dat ook mensen die niet de juiste financiële gewoonten hebben, zich die gewoonten eigen kunnen maken.

Fallaw concludeerde dat naast de partnerkeuze, het type carrière waar je voor gaat en waar je woont, er vier gewoonten zijn die belangrijker zijn dan puur wat je verdient. 

1. Leef sober

Waarmee Fallaw doelt op: minder uitgeven dan je verdient. De meeste miljonairs weten de verleiding te weerstaan om een groter huis, een nieuwere auto en de nieuwste techgadgets te kopen. Een goede gewoonte, want voor veel mensen geldt: hoe meer inkomsten hoe meer uitgaven zij zich op de hals halen.

2. Wees gedisciplineerd

Een selfmade miljonair is vaak ook heel gedisciplineerd. Ze doen dingen met mate in plaats van dat ze gaan voor extremen. Kopen ze toch een luxe auto? Dan is het vaak een tweedehandsje. Je vindt ze ook lang niet altijd in de meeste dure huizen die er zijn. En zoals veel goede beleggers, proberen ook veel miljonairs de markt niet te timen. Ze weten dat ze door rustig en stabiel vooruit te gaan uiteindelijk ook de finishlijn bereiken.

3. Werk hard 

Een andere typische karaktereigenschap van veel selfmade miljonairs is hun goede werkhouding. Ze zijn er niet vies van om hun handen uit de mouwen te steken. Hun vermogen is ze niet met de paplepel ingegoten. 

De miljonairs waar Fallaw het in haar boek over heeft, zijn niet vies van hard werken, het opstarten van bedrijven of het vasthouden aan hun goed betaalde banen tot ze financiële onafhankelijk bereikt hebben. 

4. Ga goed om met je tijd

Een effectieve inzetten van tijd, energie en andere middelen is een andere belangrijke eigenschap van selfmade miljonairs. Ze nemen hun rol als financieel directeur van het huishouden serieus, maar zijn daarbij niet te beroerd om te vertrouwen op een professional die meer weet van bijvoorbeeld belastingen, schenkingen of effectieve manieren om te sparen voor de studies van je kinderen. 

Boven alles blijken de selfmade miljonairs in staat om inkomen om te zetten in rijkdom. Ze creëren een persoonlijke visie, evalueren waarden, stellen doelen en jagen die doelen ook actief na. Ze zijn daarbij gewetensvol en streven ernaar een beter versie van zichzelf te worden.

Lees ook: Waarom sparen riskanter is dan beleggen

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. mees 43 24 mrt 2019 om 16:50 0
    Goed verhaal

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Microkredieten: veel impact en een hoog rendement

De koersontwikkeling heeft ook niet of nauwelijks samenhang met de beurs Lees verder ›