IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier risico's van fintech

Volgens de AFM biedt het toenemend gebruik van (nieuwe) technologie en data kansen voor financiële ondernemingen en voordelen voor consumenten, maar brengt het ook risico’s met zich mee. De toezichthouder heeft daarom de vier grootste risico's op een rij gezet.

Lees ook: De AFM, wie kent 'm niet?

 1. Met online adviezen kan makkelijk gesjoemeld worden.
  "Digitalisering heeft impact op de verkoop van en advisering over financiële producten. Consumenten hebben steeds meer mogelijkheden om financiële producten online af te sluiten en/of te vergelijken, tot hypotheken aan toe. Financiële ondernemingen moeten er ook bij online advisering voor zorgen dat wettelijke eisen aan de zorgplicht en aan advies worden nageleefd."

 2. Nieuwe producten in beleggen en betalen hebben vaak nog onbekende risico's.
  "De opkomst van producten als crypto’s en Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn daar goede voorbeelden van. ICO’s zijn een manier voor ondernemingen – meestal startups – om de ontwikkeling van diensten te financieren. Door het gebruik van blockchaintechnologie geeft de aanbieder tijdens een ICO digitale tokens uit. De aangeboden tokens kunnen soms in euro’s of dollars worden aangekocht, maar vaker met bekende crypto’s, zoals bitcoin of ethereum. Deze producten zijn een risico voor consumenten die gevoelig zijn voor gokken, misleiding, manipulatie en oplichting."

 3. Nieuwe aanbieders zetten het belang van de klant niet voorop. 
  "De AFM ziet dat het risico dat financiële ondernemingen producten op een manier aanbieden waarbij het belang van de klant niet voorop staat. Digitale beïnvloeding kan positief zijn als de betrokkenheid van consumenten bij financiële producten en financiële planning wordt vergroot. Digitale beïnvloeding wordt echter ook ingezet bij de verkoop van speculatieve financiële producten. Hierbij worden nieuwe technieken gebruikt om gedrag te beïnvloeden, met mogelijk schadelijke of onwenselijke (bij)effecten. Er kunnen verslavingsrisico’s optreden wanneer consumenten de controle over hun gamegedrag verliezen, indien dit speculatieve financiële producten betreft kan dit leiden tot grote teleurstellingen."

 4. Controle wordt steeds lastiger.
  "Automatisering en uitbesteding maken de interne controle door de financiële ondernemingen zelf en de externe controle door de AFM complexer."

Lees ook: Hé sukkel, ben je al gewaarschuwd door de AFM?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit betekenen de strengere leennormen voor jou

Je kunt niet meer zoveel lenen als in 2019. Lees verder ›