IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vijf tips om een betere belegger te worden

Leren hoe je aandelen moet verhandelen is niet zo moeilijk. Je stelt je strategie vast, volgt je regels en toetst regelmatig of je nog op de juiste weg zit. Het grootste probleem blijft echter: emoties.

We kunnen allerlei domme beslissingen nemen door onze emoties. Beleggingssite InvestorPlace zette daarom vijf tips op een rij om een betere belegger te worden. 

Lees ook: Zo investeer je als Warren Buffett

1. Volg handelsregels en wees gedisciplineerd

Vanuit psychologisch oogpunt is het logisch dat handelaren zoveel moeite hebben om verliezen te nemen. Maar om het handelsspel te overleven, is verlies nemen een essentieel onderdeel. Elk systeem kent verliezers en soms moet je die verliezen nemen om te overleven.

Je hebt er niets aan als je de regels voor winstgevende transacties wel volgt, maar die op de weg naar beneden niet volgt. Fout zitten is een egoprobleem dat handelaren moeten overwinnen.

2. Ga op Twitter

Een Twitter-account openen lijkt misschien een rare tip voor handelaren, maar het kan enorm helpen. Zo kun je andere beleggers vinden die in dezelfde stijl handelen.

Het kan je handelssysteem helpen verfijnen en geeft je een idee van wat anderen met meer ervaring op dit moment aan het doen zijn. Maar wees wel voorzichtig met wie je volgt. 

3. Geniet van de winst, maar blijf bescheiden

Nog een ogenschijnlijk eenvoudig advies: nederigheid. Helaas wordt nederig zijn meestal op de harde manier geleerd. Wanneer handelaren zich op een 'trading high' bevinden, kan het gevaarlijk worden. Overmoed heeft een prijs en de markt kan een meester-manipulator zijn, die je precies raakt waar het pijn doet.

4. Mindset

Maar daarnaast speelt de juiste mindset een cruciale rol. Handelaren moeten de mogelijkheid hebben om elke dag opnieuw te beginnen. De winsten zouden hen niet te opgetogen moeten maken en de verliezen zouden hen niet van de kaart moeten brengen. Er is wat emotie bij betrokken, ja. We zijn geen robots. Maar een heldere geest helpt exponentieel als het gaat om het nemen van de juiste beslissingen.

Een goede mindset en duidelijke focus voorkomen bijvoorbeeld dat handelaren overmoedig worden. Het voorkomt ook dat ze uit wraak handelen, dat wil zeggen wanneer ze zich na een reeks verliezen bedrogen voelen door de markt, en agressief gaan handelen om het geld terug te krijgen. Vaak leidt dit alleen maar tot meer verliezen.

5. Evaluatie is de sleutel voor een handelaar

Doorloop periodiek je aantekeningen over je handelstransacties. Het zal je helpen erachter te komen wat je goed en niet goed doet. En daardoor kunt je meer doen van wat werkt en minder van wat niet werkt. Houd een notitiesectie bij over elke trade, waarom je de trade deed, wat goed of fout ging en of er lessen uit getrokken kunnen worden.

Maak eventueel handelsnotities aan de zijkant van je spreadsheet om bredere thema's, handelsregels en ideeën te benadrukken.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoeveel aandelen heb je nodig om de markt te verslaan?

Wat is de juiste hoeveelheid diversificatie? En kun je ook teveel aandel... Lees verder ›