IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beginnen met beleggen? Kies een duurzaam beleggingsfonds!

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Een nieuw jaar betekent dat het weer tijd is voor de goede voornemens, ook voor je portemonnee! Naast het feit dat je meer uit je geld wilt halen, wil je misschien ook goede dingen doen met je geld. Bijvoorbeeld door te beleggen in duurzame beleggingsfondsen.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds verzamelt het geld van een hele hoop verschillende beleggers, om dit vervolgens als een geheel namens de groep te beleggen in een heleboel verschillende beleggingen. Die verschillende beleggingen zijn bijvoorbeeld aandelen of obligaties.

Als belegger in een beleggingsfonds krijg je als het ware een deel van het totaal aantal beleggingen (de portefeuille). Het maakt daarbij niet uit hoeveel geld je belegt; je belegging is altijd een miniatuurversie van het gehele fonds.

Voordelen van een beleggingsfonds

Beleggen in beleggingsfondsen brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo zorgt beleggen in een beleggingsfonds ervoor dat je in een keer breed gespreid bent. Daarmee loop je minder risico op de beurs dan wanneer je belegt in slechts enkele aandelen. Verder heb je met een beleggingsfonds eenvoudig toegang tot verschillende markten en stijlen.

Met een beleggingsfonds profiteer je daarnaast ook gelijk van de expertise van een fondsbeheerder én van schaalvoordelen. Het kan relatief duur zijn om met individuele aandelen een portefeuille op te bouwen, voor een beetje goede spreiding moet je al snel denken aan 20-30 verschillende aandelen. De kosten die je maakt om een gespreide portefeuille te creëren met een beleggingsfonds, zijn lager.

Kosten?

Helemaal kostenvrij is een beleggingsfonds natuurlijk ook niet. Zo maakt de beheerder van het beleggingsfonds kosten, zoals prestatievergoedingen en transactiekosten. Die kosten verwerkt de fondsbeheerder in de koers van zijn beleggingsfonds.

Voor- en nadelen dus, maar een beleggingsfonds kan jou als belegger bovenal veel werk uit handen nemen. Toch wordt het volgens Jeffrey Schumacher, van fondsbeoordelaar Morningstar, pas echt een gemaksproduct wanneer je het juiste fonds weet te selecteren. Maar hoe doe je dat?

Selectiecriteria

In de zoektocht naar een of meerdere beleggingsfondsen om in te beleggen, is het vooral belangrijk om je huiswerk goed te doen. Onderzoek bijvoorbeeld wat de prestaties zijn van het fonds waarin je wil beleggen en hoe het zit met de risico’s die de fondsbeheerder neemt.

Daarbij zijn rendementen uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar dat wil niet zeggen dat ze niet belangrijk zijn. Bekijk hier op welke zeven punten je moet letten bij het beoordelen van het rendement van een beleggingsfonds.

Verder is het goed om te weten wie de fondsbeheerders zijn, waar het fonds in belegt en wat de kosten zijn. Daarbij zijn de lopende kosten en de aan- en verkoopkosten de meest belangrijkste kostenposten.

Fondsselectie gemakkelijk gemaakt

Nu je weet wat beleggen in een beleggingsfonds inhoudt en waar je op moet letten, is het tijd om te gaan selecteren. Met zo’n 9.500 beleggingsfondsen in Nederland is dat geen makkelijke opgave. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een fondsselector. Met die van ABN AMRO kun je bijvoorbeeld alle kanten uit.

Wil je in een aandelenfonds beleggen? Of liever in een obligatiefonds? Of juist in onroerend goed? Verder kun je fondsen selecteren op basis van onder andere regio, thema, beleggingsstijl, aanbieder en kosten. Daarnaast kun je met deze fondsselector ook selecteren op basis van duurzaamheid. Zo zie je gelijk in hoeverre het fonds waarin je wil gaan beleggen duurzaam is.

Om de duurzaamheid te beoordelen, kijkt ABN AMRO naar het gemiddelde van de bedrijven waarin het fonds belegt en naar de impact van bedrijven op het milieu. Ook wordt bekeken hoe het zit met mensenrechten, onderwijs en sociaal ondernemerschap.

Ook goede dingen doen met je geld?

Selecteer je je duurzame beleggingsfondsen met de ABN AMRO fondsselector, dan zet je dus niet alleen je geld voor jezelf aan het werk, maar doe je ook gelijk goede dingen met je geld! In de maand januari doet ABN AMRO je bovendien een openingsaanbod: open een beleggingsrekening, beleg minimaal 100 euro en ontvang 25 euro cashback. 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Nu kopen of wachten op een nieuwe dip?

Stel dat je het beursherstel na 23 maart hebt gemist, wat kun je dan het... Lees verder ›