IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom bitcoin vrijwel waardeloos kan worden

Bitcoin, 's werelds grootste cryptomunt, begint af te brokkelen en is hard op weg waardeloos te worden. Dat zei Atulya Sarin, financieel hoogleraar aan de universiteit van Santa Clara, tegen Fox Business.

Bitcoin zweefde een jaar geleden nog rond het hoogtepunt van meer dan 19.000 dollar en is daarna flink in waarde gekelderd. De munt is momenteel nog circa 3600 dollar waard.

Weinig gebruiksmogelijkheden

"Fundamenteel heeft bitcoin zijn hype niet waargemaakt", zei Sarin. "In de eerste plaats is de focus vooral gericht op het creëren van munten. Het lijkt in de praktijk niet veel gebruiksmogelijkheden te hebben."

In tegenstelling tot papiergeld, dat wordt ondersteund door een centrale bank die beslist wanneer geld moet worden gedrukt en gedistribueerd, wordt bitcoin uitgegeven door zogenoemde miners die computerkracht gebruiken om een grootboek bij te houden van het eigendom van cryptomunten. Zonder die miners zouden geen transacties mogelijk zijn.

Kosten minen overtreffen bezit

Het probleem op dit moment is volgens Sarin dat het minen van bitcoin meer kost dan het daadwerkelijke bezit van de munt. Deze situatie is volgens hem niet duurzaam. "Als er geen transacties plaatsvinden en niet wordt bijgehouden wie de eigenaar is, resteert alleen een reeks cijfers en al die cijfers zijn waardeloos", aldus de hoogleraar.

Regelgeving

Het gebrek aan belangstelling van beleggers is niet de enige grote hindernis voor bitcoin en andere cryptomunten. Ze liggen ook onder de loep bij de regelgevers vanwege potentiële marktmanipulatie.

Bitcoin zag van 6 december tot 7 december in 24 uur tijd 4,8 miljard dollar aan marktkapitalisatie verdampen en raakte op weekbasis meer dan 14 miljard dollar aan waarde kwijt, wat volgens Coindesk aangeeft dat handelaren bitcoin verruilen voor dollars.

De waarde van de Bitcoin is nu zo'n 84% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van 19.781 dollar.

Ook andere cryptomunten onder druk

Bitcoin is niet de enige grote cryptomunt die onder druk staat. Ook Ethereum's ether, Stellar's XLM en bitcoin cash zijn flink in waarde gedaald en tonen geen technische signalen van een spoedig herstel.

De totale marktkapitalisatie van alle cryptomunten is dan ook sterk afgenomen, van 813 miljard dollar op 8 januari 2018 tot 110,6 miljard dollar nu, volgens gegevens van CoinMarketCap.

Gerelateerde Tools

Reacties

6 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. msg959 13 december 2018 13:10 0
  @redactie
  Wat is de toegevoegde waarde om deze onzin van een hoogleraar nog in een apart artikel te herhalen?
 2. shaai 13 december 2018 15:05 0
  De toekomst zit natuurlijk gewoon in een van de andere huidige of toekomstige cryptos.
  Dat BTC altijd been toekomst heeft is hetzelfde als zeggen dat Hyves altijd belangrijk blijft wegens enthousiasme van de early adopters en de grote bekendheid
 3. Jeroen Buis 15 december 2018 14:41 0
  Interessant genoeg is het gebruik van Bitcoin juist enorm toegenomen. Maar ja, de hoogleraren zijn de minions van het systeem. Diegenen die de Status Quo moeten handhaven en als financieel hoogleraar moet hij natuurlijk het reguliere en financiële systeem ondersteunen.
  Maar goed als over een jaar Bitcoin weer een stuk hoger staat hoor je dit soort nitwits niet meer.
 4. Kees Schwaab 15 december 2018 17:37 0
  Wat ben ik blij dat ik die rommel niet bezit gaat al hard verdampen.
  Mijn advies snel wegdoen hoogleraar heeft groot gelijk.
 5. Nikolaj 8 januari 2019 14:52 1
  Wijze woorden. Met mijn observatie dat volgens mij de grote jongens die de koersen bespeelden/manipuleerden er inmiddels ook wel uit zijn.
  Disclaimer: Ik heb geen bitcoin (had ik in de 17e eeuw geleefd zou ik waarschijnlijk ook geen Tulpebollen hebben gekocht)
 6. Leefloon 8 januari 2019 15:19 0
  quote:

  Nikolaj schreef op 8 januari 2019 14:52:

  Wijze woorden.

  Vooral de perfect voorspelbare "Het lijkt in de praktijk niet veel gebruiksmogelijkheden te hebben" is toch nog zwak uitgedrukt, en ontbreekt daarbij helaas de onderbouwing.

  De afbeelding met de trendy tekst "bitcoin accepted here" zal al niet kloppen. In werkelijkheid is deze winkelier waarschijnlijk alleen bereid om bitcoins van de klant te (laten) verkopen, en wordt daaraan flink verdiend.

  Commercieel, maar niet per se economisch, zouden blockchains wel een toekomstje kunnen hebben wanneer de ICT-maffia erin slaagt om de overhead daarvan als controleerbare standaard aan klanten op te dringen. Je kunt een ongelofelijke hoeveelheid controleerbare zooi aan een eenvoudige reep chocolade hangen, en per uur betaalde ICT-ers zijn dol op overhead.

6 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Koersgrafieken lezen, deel 2: Hoe herken ik een trendomkeer?

Een koersgrafiek biedt veel inzichten waar je je voordeel mee kunt doen.... Lees verder ›