IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze aandelen zijn het gevoeligst voor stijgende obligatierentes

De mondiale aandelenbeurzen leverden afgelopen week flink aan beurswaarde in, onder druk van de stijgende rendementen op obligaties. Een dergelijke stijging van de rendementen speelt doorgaans aandelen niet in de kaart.

Beleggers zijn eerder geneigd om te kiezen voor de aantrekkelijke, minder risicovolle obligaties dan voor aandelen. Welke aandelen zijn extra gevoelig en waarom stijgen de obligatierentes eigenlijk? 

Grote impact

Allereerst reageren niet alle aandelen op dezelfde manier bij een stijging van de rendementen. Financiële waarden, denk aan banken en verzekeraars, profiteren doorgaans het meest van deze ontwikkeling.

Zie ook: Doe aan spreiding, spreiding en nog eens spreiding

De reden hierachter is vrij duidelijk. Dankzij een verhoging van de rentes groeit het verschil tussen wat banken aan de kredietvrager in rekening kunnen brengen en wat ze betalen voor hun kredietverlening. De impact is vooral groot wanneer de rente voor banken over een lange periode erg laag is geweest. 

Voor verzekeraars is een belangrijk bron van winst de inkomsten uit beleggingen. Aangezien verzekeraars doorgaans veel investeren in obligaties, profiteren zij als de rendementen daarop omhoog gaan. 

Vastgoed en nutsbedrijven

Aan de andere kant zijn vastgoedfondsen en aandelen van nutsbedrijven op een negatieve manier het meest gevoelig voor hogere rentes. De vastgoedprijzen worden gunstig beïnvloed door een lage rente, aangezien het dan goedkoper is om te blijven kopen.

Nutsbedrijven halen dan weer traditioneel hun kapitaal op met obligaties. Een hogere rente betekent dan dat deze ondernemingen meer geld kwijt zullen zijn voor de financiering van hun bedrijfsactiviteiten. 

De Amerikaanse tienjaarsrente koerste afgelopen week nog rond een niveau van 3,24%, het hoogste niveau sinds 2011. Inmiddels blijven de rentes boven de 3,1% hangen, terwijl dit voor de financiële crisis op 4 tot 5% lag. Als je bedenkt dat de tienjaarsrentes na ingrijpen van centrale banken toen weer richting niveaus van 1,4% daalden, dan zijn de huidige rentes bijna verdubbeld. 

Waarom stijgen de obligatierentes?

De Amerikaanse economie blijft op stoom, daar zijn weinig zorgen over bij veel deskundigen, ondanks het handelsconflict tussen onder meer de Verenigde Staten en China.

Zie ook: Wat is een centrale bank?

Dit is voor veel centrale banken een reden om te stoppen met het ruime monetaire beleid, waarin geld wordt gedrukt en schulden worden opgekocht. De economie groeit door, de inflatie neemt toe en dus ligt een hogere rente in het verschiet.

Om te onthouden

Als beleggers positief zijn over de economie, dan zijn zij bereid om meer risico’s te nemen en kiezen daarom eerder voor aandelen dan voor obligaties. Hierdoor dalen de obligatiekoersen, maar stijgen de obligatierendementen.

De koersontwikkeling van een obligatie is namelijk vooral afhankelijk van de richting van de marktrente. De koers beweegt zich altijd in een tegengestelde richting dan de richting van de rente. Bij een dalende rente loopt de koers van een obligatie op en als de rente stijgt, dan daalt de koers van een obligatie.

Zie ook: Vier beleggingsstrategieën die jij ook snapt