IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggingsfonds kiezen? Kijk verder dan rendement

Ben je op zoek naar een beleggingsfonds om in te beleggen? Dan ligt het misschien voor de hand om een fonds te kiezen op basis van de rendementen uit het verleden. Het is immers een gemakkelijk vergelijkingsinstrument. Toch zijn er veel valkuilen waar je in kunt trappen als je op die manier te werk gaat. 

Dat stelt Ronald van Genderen, fondsanalist bij Morningstar Benelux, in een column op Belegger.nl. 

Niet de eerste plek

Hoewel rendement volgens de fondsanalist wel degelijk een plek heeft binnen de zoektocht naar een fonds, moet het echter eerder gebruikt worden als toetsingsinstrument en als middel voor het stellen van de juiste vragen.

Voor veel beleggers is rendement echter het begin- en het eindpunt bij beleggen. Van Genderen: "Fondsen selecteren zij op basis van in het verleden behaalde resultaten. Het rendement dat ze uiteindelijk zelf behalen met die fondsen is het doel."

Lees ook: 3 tips om je portefeuille te beschermen

Rendement vormt echter wel degelijk een onderdeel van het onderzoeksraamwerk dat fondsanalisten van Morningstar hanteren.

Binnen het zogenaamde 'vijf P raamwerk' kijken zij naast People (het beheerteam), Process (het beleggingsproces en de portefeuille), Parent (het fondshuis) en Price (de kosten van het fonds) ook naar Performance (het rendement). "Binnen dat onderzoekskader vormt rendement eerder het sluitstuk van de fondsanalyse dan het begin."

Kijk ook naar risico

"Rendement als selectiemiddel heeft als voordeel dat het kwantitatief waarneembaar is en daarmee lijkt het eenvoudig te vergelijken met andere fondsen of indices. Lijkt, want het gaat voorbij aan een aantal cruciale aspecten dat in ogenschouw genomen moet worden. Zo speelt risico ook een rol", schrijft Van Genderen.

"Rendement zal dus bij voorkeur op risico-gewogen basis dienen te worden geëvalueerd. Bovendien gaat het gebruik van alleen rendement als selectiemiddel volledig voorbij aan bijvoorbeeld de stijl van het fonds. Zo zal een high quality-fonds minder goed presteren in periodes dat aandelen van mindere kwaliteit de voorkeur van beleggers genieten, ook wel bekend als een crap rally."

Rendement en risico

De fondsanalisten van Morningstar kijken dus wel degelijk naar rendement, maar dan in de context van het genomen risico, als onderdeel van hun analyse.

"We zien graag dat een fonds in het verleden categoriegenoten en/of hun benchmark, en bij voorkeur beide, heeft weten te verslaan. Bovendien duidt de Morningstar Analyst Rating van Bronze, Silver en Gold aan welke fondsen dat naar de verwachting van de analisten ook in de toekomst zullen doen. Over een volledige marktcyclus, oftewel op de lange termijn."

Op de korte termijn is rendement moeilijk te voorspellen en zelfs de beste beheerders zullen periodes kennen dat ze minder presteren dan de concurrentie of de benchmark. Het is dan volgens Van Genderen zaak om te identificeren waar de oorzaken van de underperformance liggen. "En dat is precies de manier waarop rendement haar plek heeft binnen het onderzoeksraamwerk van Morningstar en de reden waarom het eerder het sluitstuk is van het onderzoekstraject."

Geen ultiem selectiemiddel

Beleggers doen er dan ook goed aan om af te stappen van de neiging om rendement vooral als ultiem selectiemiddel te gebruiken. "Ze kunnen het beter gebruiken als aanleiding om de juiste vragen te stellen voor het beoordelen van een fonds. "

Zie ook: Zo kies je het beste beleggingsfonds

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

9 slimme beleggingsstrategieën

Heb een plan en zorg dat je je portefeuille tijdig herbalanceert. En nog... Lees verder ›