IEXGeld

Dossiers

Profiel

Buffett: Bitcoin is geen belegging

Bitcoin kopen heeft niets te maken met beleggen. Dat heeft Warren Buffett gezegd in een interview met Yahoo Finance. Maar volgens Monex zouden cryptomunten straks dezelfde status kunnen krijgen als derivaten.

Buffett beschouwt het kopen van bitcoins niet als een investering, maar als pure speculatie.

De legendarische beursmiljardair maakt een vergelijking met de aankoop van een boerderij, appartement of een belang in een bedrijf. "Dat zijn beleggingen die bevredigend uitpakken, omdat ze waarde creëren. Een bitcoin of andere cryptomunt daarentegen creëert geen waarde. Je hoopt als belegger alleen maar dat de volgende persoon er meer voor betaalt."

Gokspelletje

Volgens Buffett, een verklaard scepticus van cryptomunten, zijn cryptobeleggers eigenlijk bezig met een gokspelletje. "Daar is op zich niks mis mee, maar het heeft niets met beleggen te maken."

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Buffett heeft de bitcoin zelf dan ook niet in bezit, ondanks het feit dat veel grote banken en diverse Amerikaanse multinationals de blockchaintechnologie, waar de bitcoin op is gebaseerd, inmiddels hebben omarmd. Dit geldt cynisch genoeg ook voor IBM, waar Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Buffett, al bijna tien jaar in belegt.

'Cryptomunten zijn de nieuwe derivaten'

De visie van Buffett staat haaks op die van Oki Matsumoto, CEO van de Japanse onlinebroker Monex Group; ook niet de minste beleggingsexpert van Wall Street. Volgens hem zouden cryptomunten zich weleens op dezelfde manier kunnen ontwikkelen als derivaten 38 jaar geleden.

Hij ziet opvallende parallellen tussen beide beleggingscategorieën. "In 1980 waren toezichthouders fel gekant tegen derivaten, maar na een tijdje hebben ze deze alsnog omarmd", zegt Matsumoto op CNBC. Anno 2018 krijgen cryptomunten dezelfde behandeling als derivaten destijds, zoals blijkt uit dit eerder gepubliceerde overzicht.

Volgens Matsumoto was begin jaren tachtig slechts een handvol mensen in staat om de werking van derivaten te begrijpen. "Maar vijf jaar later wordt er op alle grote scholen ter wereld over onderwezen."

In Japan vormen hoge belastingtarieven op cryptomunten - van wel 55% - een grote belemmering voor particuliere beleggers. Maar hij verwacht dat de koudwatervrees bij hen op termijn wel zal wegebben en dat zij straks een substantieel deel van hun geld in cryptomunten zullen steken.

Overname cryptobeurs

Matsumoto preekt wel een beetje voor eigen parochie. Deze week heeft Monex Group de overname van de cryptobeurs Coincheck afgerond. Coincheck viel in januari ten prooi aan hackers, die maar liefst 534 miljoen dollar aan cryptomunten buitmaakten.

Lees ook: Beleggen in microkrediet

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Marty.mcFly 3 mei 2018 om 11:02 0
    Buffet is een beetje hypocriet. Erg knap hoe hij beleggend miljardair is geworden, maar weinig mensen weten dat hij al rijk is begonnen. Met geld maak je geld, maar dan heb je als startpositie wel geld nodig. Liefst zoveel mogelijk. Het is makkelijk van 1 miljoen 10 miljoen te maken, dan van niks naar 1 miljoen. Verder profiteert Buffet van de geldprint machine in Amerika, wat met name de stinkend rijken bevoordeelt (hyperinflatie in asset prijzen als aandelen en vastgoed). Het is ook niet verrassend dat Buffet groot voorstander was in 2008 dat de overheid ingreep. Opeens is hij dan geen voorstander van de vrije markt economie, maar van socialisme.

    Kortom, ik vind de mening van zo'n figuur die al in de 80 is 0,0 waarde hebben. Ik zit wel in de crypto munten, maar dan in een index. Over 5 a 10 jaar kijk ik wel wat mijn investering waard is, ik zit nu al op x5 return. Ik ga voor de 100x.
  2. GrandmasterC 6 mei 2018 om 11:33 0
    @Marty.mcFly: je bent duidelijk iemand die weinig ervaring heeft. Denken dat als je maar lang genoeg wacht een investering geld oplevert is oliedom. Het hangt er namelijk vanaf waar je in investeert, de kans is groot dat na 5 tot 10 jaar jouw cryptomunten (vrijwel) niets meer waard zijn (de bubbel is al gebarsten en af en toe stijgt het nog eens na de crash kort geleden). Zoals Buffett aangeeft produceren cryptomunten niets, daarnaast zijn er ook al vele verdwenen, het heeft dus inderdaad niets met investeren te maken, maar met gokken.

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Waarom beleggers de komende tien jaar voor vastgoed moeten gaan

Waar zou jij je geld in willen beleggen voor de komende tien jaar? Anali... Lees verder ›