IEXGeld

Dossiers

Profiel

Neem geen financieel advies aan van deze personen

Of het nu gaat om de aankoop van een huis of het regelen van je pensioen: er zijn allerlei momenten waarop financieel advies goed van pas komt. Neem echter niet al het advies als zoete koek aan. Het is misschien goed bedoeld, maar van deze mensen kun je beter geen advies aannemen. 

1. Collega’s of vrienden

Je brengt veel tijd door met je collega’s en vrienden, misschien nog wel meer dan met je familie. Als je lang genoeg bij hetzelfde bedrijf werkt, dan kunnen collega’s misschien wel als familie gaan aanvoelen. Dit betekent evenwel niet dat ze meteen gekwalificeerd zijn om jou persoonlijk financieel advies te geven. 

Ze weten misschien wat je ongeveer verdient of zelfs te besteden hebt, maar ze weten niets over je levensdoelen, je plannen of over financiële planning in het algemeen. Als je goede vrienden hebt, deel je wellicht alles met ze, inclusief je financiële situatie, maar daarmee kunnen ze niet per definitie goed advies geven. 

Misschien zitten er vrienden in dezelfde situatie als jij nu zit. Luister naar ze en neem hun ideeën in je op, maar ga wel voor een second opinion bij een professional voordat je tot actie over gaat. 

2. Familie

Ook familieleden weten mogelijk tot in detail over jou en je persoonlijke financiële situatie. Ze weten van je foutjes uit het verleden en denken wellicht op basis daarvan jou goed advies te kunnen geven. In sommige gevallen staan ze mogelijk zelfs te dicht bij jou. 

Een financiële adviseur moet evenwel objectief blijven en afstand kunnen nemen om samen met jou doelen te stellen. Deze objectiviteit is bijna onmogelijk te bereiken voor een familielid, die vaak te veel van jou weet, maar te weinig kennis heeft om financieel advies te geven. 

3. Mensen met meer geld dan jij

Iemand met meer geld dan jij, heeft niet per definitie meer kennis van zaken. Net als iedereen kunnen ook de rijken een flinke fout maken. Het verschil is alleen dat zij een grotere buffer hebben om eventuele tegenslagen mee op te vangen. 

Het is bovendien niet gezegd dat deze mensen daadwerkelijk zo rijk zijn als jij denkt. Misschien hebben zij zich wel in de schulden gewerkt of zijn ze op een andere manier aan hun geld gekomen dan jij aanvankelijk dacht. 

Een dure auto, merkkleding of een enorm huis hoeven niet per definitie te staan voor financieel succes. Ga er niet direct vanuit dat iemand met meer geld meer kennis heeft van zaken. 

4. Mensen die financiële producten verkopen

Zelfs financiële adviseurs moet je goed onder de loep leggen. Zijn zij wel helemaal onafhankelijk of heeft de partij waarvoor de adviseur werkt een belang bij bepaalde adviezen? 

"Onafhankelijk advies is een containerbegrip geworden. Er zijn partijen die zichzelf onafhankelijk noemen als ze drie verschillende offertes overhandigen", zegt Hendriks, die ook secretaris is van de Vereniging van Onafhankelijk Financieel Planners (VOFP).

De Consumentenbond adviseert Advieskeuze.nl, een onafhankelijke vergelijkingssite van financieel adviseurs. Op deze website kun je financieel advieskantoren in Nederland met elkaar vergelijken op basis van afstand, prijs en waardering.

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Zo belegt Bill Gates tijdens de coronacrisis

Welke aandelen zijn interessant volgens de Microsoft-oprichter en filant... Lees verder ›