IEXGeld

Dossiers

Profiel

De 3 grootste ETF-trends van dit moment

De S&P 500 won dit jaar maar liefst 15% aan waarde. Nu zal je mogelijk denken dat het moeilijk is om een indextracker uit te zoeken die het beter doet dan de Amerikaanse hoofdgraadmeter. Maar het tegendeel is waar. 

In werkelijkheid zijn er zelfs vele etf's die sneller zijn gestegen dan de S&P 500. De best presterende ETF's hebben drie gemeenschappelijke eigenschappen, zo constateerde Contrarian Outlook op basis van eigen onderzoek. Hieronder staan ze. 

Beginnen met beleggen? Doe je hier.

Trend 1: Vertrouwen in technologie schiet omhoog

Beleggers hebben er bijna altijd in geloofd dat technologie de mondiale economie zal verbeteren. Eens in de zoveel tijd worden beleggers evenwel te enthousiast en zien zij waarde op de verkeerde plekken. Denk aan de vele gefaalde dot-com beursgangen eind jaren negentig.

De financiële markten waren het erover eens dat internet de wereld zou veranderen, maar konden de winnaars en verliezers niet van elkaar onderscheiden. Dus wees altijd terughoudend.

Dit jaar zijn er volgens Contrarian Outlook enkele overduidelijke winnaars in de techsector: bitcoin, hardware en biotech lijken de wereld te gaan veranderen. Dit is de reden dat het Bitcoin Investment Trust een van de grootste winnaars van 2017 werd met een rendement van ruim 600%.

Dat is beduidend meer dan de winsten die andere tech-etf’s realiseerden. Maar ook andere techindextrackers deden het zeker niet verkeerd, met rendementen van 45% tot 74%. Noemenswaardige stijgers bleken de ARK Innovation ETF, ARK Web x.0 ETF en de Global X Lithium & Battery Tech ETF. De indextrackers zetten onder meer in op social media, biotech en videogames.      

Zie ook: Voorkom beleggingsfouten met deze checklist

Trend 2: Dollarzwakte goed voor opkomende markten

Het is geen verrassing dat de Amerikaanse dollar betere tijden heeft gekend. Na een sterk 2015 en 2016 heeft de greenback dit jaar terrein verloren ten opzichte van veel munten uit opkomende landen en de euro. 

Veel analisten en handelaren op Wall Street speculeerden van de zomer op een herstel van de dollar, maar deze bleef uit. In plaats daarvan stegen etf’s die zich richten op China en opkomende landen met meer dan 50% dit jaar. Ook Duitsland profiteerde: niet alleen de euro steeg, maar het land verkoopt ook veel technologie aan China. 

Trend 3: Angst verdwijnt

Beleggers zijn vandaag de dag niet snel bang te maken. En dat maakt veel mensen een beetje ongerust. Hoewel dit gek klinkt, is angst een hoeksteen van contrair beleggen. Beleggers worden hebberig, er ontstaan bubbels, van angst is geen sprake en aandelen raken overgewaardeerd. 

Angst is nu ver te zoeken, ondanks dat de aandelenmarkten flink aan het oplopen zijn. Een teken daarvan is de lage stand van de volatiliteitsindex, die een maatstaf is voor de beweeglijkheid van de markt. 

Er zijn dit jaar velen geweest die waarschuwde dat de volatiliteitsindex weer zou gaan stijgen, maar iedereen die zijn geld juist had ingezet op een daling van de volatiliteit was spekkoper.

Net achter de bitcoin, zijn de best presterende etf’s dit jaar degenen die short gingen op volatiliteit. De ProShares Short VIX Short-Term Futures won bijna 140% dit jaar, gevolgd door de BetaPro S&P 500 VIX Short-Term Future Daily Inverse ETF met een winst van ruim 130%. 

Lees ook: Portefeuille spreiden? Vier tips

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Welke van deze vier beleggers ben jij?

Ben jij een zoek-dekking-belegger, ADHD-belegger, da's-logisch-belegger ... Lees verder ›