IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kijk eens goed naar dividend

Dividenduitkeringen kunnen een welkome aanvulling op het inkomen zijn, of ze kunnen, door middel van herbeleggen, bouwen aan een mooi rendement op de lange termijn. Volgens vermogensbeheerder Schroders keren steeds meer Europese en Amerikaanse bedrijven een groot deel van de winst aan aandeelhouders uit als dividend.

Maar de vermogensbeheerder vraagt zich wel af of bedrijven het zich wel kunnen veroorloven om de hoge dividenden die aandelenbeleggers nu 'beloofd' worden, uit te keren. David Brett, investment writer bij Schroders, probeert deze vraag te beantwoorden in de note How safe are dividends?

Eerst even inlezen? Dit moet je weten over dividendbeleggen

Wat is de dividendratio?

Om dat te kunnen doen, bekijkt hij eerst de dividendratio, ofwel de verhouding tussen de winst van het bedrijf en het betaalde dividend, berekend door de winst per aandeel te delen door het dividend per aandeel. 

"Nog geen tien jaar geleden lag deze ratio boven de 3, maar inmiddels is die naar een historisch laag niveau gedaald. In Europa is de dividenddekking gedaald van 3,4 naar 1,8 en in de VS van 3,1 naar 2,1."

Brett waarschuwt dat een bedrijf met een ratio lager dan 2 minder ruimte heeft om te variëren met dividenduitkeringen. "Als de winsten dalen, moet het management vaak een keuze maken tussen minder investeren in het bedrijf, lenen om het dividend te kunnen blijven betalen, of snoeien in het dividend."

"En een ratio onder de 1 moet alle alarmbellen laten afgaan. Dit betekent dat een bedrijf niet genoeg winst maakt om überhaupt dividend uit te keren. Hier kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen."

Check ook: Vier mythes over dividendbeleggen

Dividend is belangrijk voor beleggers

Brett stelt dat dividend steeds belangrijker wordt voor beleggers. "Sparen loont niet of nauwelijks en uit obligaties valt ook weinig inkomen te halen. De aantrekkingskracht van de aandelenmarkten op inkomensbeleggers is dan ook groot. Zonder twijfel speelt dividend hierin een belangrijke rol, zoniet de belangrijkste." 

Waar tussen 1900 en 2012 Britse aandelen jaarlijks een rendement van 0,6% opleverden zonder dividend, is het jaarlijkse rendement inclusief dividend en gecorrigeerd voor inflatie 5,2%. "Dus wanneer krantenkoppen schreeuwen dat aandelenmarkten nieuwe all time high's bereiken, zouden beleggers eigenlijk meer aandacht moeten besteden aan de dividenduitkering."

Kort gezegd doen (actieve) aandelenbeleggers er dus goed aan zich te verdiepen in dividend, maar het is bij de keuze voor een aandeel wel belangrijk om na te gaan of het dividend van een bedrijf daadwerkelijk houdbaar is.

Lees ook: Hoogdividendaandelen kopen? Eerst huiswerk doen!

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.