IEXGeld

Dossiers

Profiel

Lees dit als je een beleggingsfonds gaat kiezen

Hoewel we allemaal de zin in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst kunnen dromen, baseren beleggers zich bij de keuze voor een beleggingsfonds nog (te) vaak op die resultaten. Geen goed idee, aldus The New York Times in een al wat ouder, maar nog altijd zinvol artikel.

Let liever op het kostenniveau van fondsen, dat geeft een betere indicatie voor toekomstig succes. Tot op zekere hoogte, uiteraard.

Check ook: Belegger, vergeet het verleden

Kosten snoepen van je rendement

Het zijn geen nieuwe ideeën, maar wel het overwegen waard. De kosten die je afdraagt om in een fonds te beleggen zijn op zich net zo min een garantie op succes als in het verleden behaalde rendementen. Maar als alle andere factoren verder gelijk zijn, dan ben je een stuk beter af met lagere kosten die niet een groot deel van je rendement afsnoepen.

Die conclusie is gebaseerd op een analyse van Morningstar, waarin de fees voor beleggingsfondsen als richtsnoer worden gebruikt voor de prestaties van beleggingsfondsen over de afgelopen vijf jaar. Op verzoek van de New York Times heeft Morningstar geanalyseerd of dat kostenniveau nuttig is geweest om fondsen te kiezen in de afgelopen drie, vijf en tien jaar.

Lees ook: Check dit als je je beleggingsportefeuille gaat doorlichten

Beste voorspeller van prestaties

Hoofd onderzoek Russel Kinnel concludeert dat lage kosten de beste voorspeller vormen voor toekomstige prestaties. Het is zinvol om eerst te bedenken wat je doel is - bijvoorbeeld: ik wil een x hoeveelheid kapitaal investeren in aandelen in sector x - en de volgende stap is om op zoek te gaan naar het fonds dat dat het goedkoopst doet. Volgens Kinnel zul je waarschijnlijk beter presteren als je je fonds selecteert uit die goedkope groep.

Voor obligatiefondsen lijkt dit iets anders uit te pakken: resultaten uit het verleden worden bij obligaties wel eerder geassocieerd met betere rendementen in de toekomst. Wellicht omdat in de onderzochte periode de obligatiemarkten stabieler waren dan de aandelenmarkten.

Zo min mogelijk betalen

Kortom: fondsen die in het verleden goede rendementen behaalden deden het later soms goed en soms slecht. Performance an sich vertelt niets over hoe het een fonds in de toekomst zal vergaan. Lage kosten zullen ook geen goede resultaten garanderen, maar bieden bijna altijd nuttige informatie en een sterk verbeterde kans op succes.

Wie als uitgangspunt neemt om zo weinig mogelijk te betalen, zal volgens de New York Times beter af zijn.

Check ook: Ga je beleggen, let dan op de kosten. Wat je uitgeeft, beleg je niet.

Dit artikel verscheen eerder in iets andere vorm op IEXProfs.nl.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.