IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier goede voornemens voor een saai beleggingsjaar

Herinner je je 9 maart 2009? Europa zuchtte onder de eurocrisis, en aandelenkoersen hesen de witte vlag. Rond half elf in de ochtend tikte de AEX het dieptepunt van 194,99 punten aan. Een jaar eerder was de belangrijkste graadmeter van Nederlandse aandelen met een verlies van 52% geëindigd. Beleggers namen de pijn en verkochten massaal hun stukken.

Herinner je je ook de periode na 9 maart 2009? Het ging alleen maar bergopwaarts met de beurs. Wie was blijven zitten, had in 2009 36% rendement geboekt.

Lees ook: Waarom 2017 voor beleggers niet zo belangrijk is 

Met deze les in het achterhoofd presenteert IEXGeld vier belangrijke voornemens voor 2017 voor echt serieuze beleggers - geen speculanten, eendagsvlinders en dagdromers.

Ik negeer voorspellingen van experts, en geef niet toe aan mijn instincten

Niemand heeft een glazen bol; ook marktvorsers niet. Economen zijn er notoir slecht in om rentebewegingen te voorspellen en analisten tippen zelden de winnaars op de beurs. Niet luisteren naar deze optimisten, goeroes en doemdenkers is het eerste goede voornemen.

Waar beleggers heel goed in zijn, is verkopen als prijzen laag zijn en kopen als koersen records aantikken. Je instincten negeren, is het allerbeste voornemen dat je kunt maken. In 2016 heeft het moois in de staart gezeten. Een AEX-belegger die na de beroerde start van het beursjaar, de Brexit, Amerikaanse presidentsverkiezingen en het referendum in Italië er de brui aan had gegeven, heeft 9% rendement gemist.

Ik wil niet meer verliezen dan ik financieel aankan; ik zal de pijn van 2009 niet vergeten

Uit onderzoek blijkt dat als aandelenkoersen recordstanden bereiken beleggers denken dat het moment is aangebroken om extra risico te nemen. Na een correctie drukken zij vaak teleurgesteld op de verkoopknop. Niet doen! Als jou dit regelmatig overkomt, neem je teveel risico. Ga terug naar de periode tussen oktober 2008 en maart 2009, toen de AEX een glijvlucht maakte. Hoe voelde je je toen? En wanneer besloot je te verkopen?

Lees ook: Zo trim je je beleggingen strak voor 2017

Ik volg de kudde niet, en herbalanceer

Blijf trouw aan de verdeling tussen aandelen, obligaties, cash en andere beleggingen die je hebt gemaakt toen je met beleggen begon. Vasthouden aan die mix is een belangrijk voornemen voor iedere langetermijnbelegger.

De beurs laat zich niet voorspellen, maar menselijk gedrag wel. Beleggers zijn irrationeel. Ze kopen als aandelen aanhoudend meer waard worden, en verkopen na een correctie. Herbalanceer periodiek: verkoop de uitblinkers en koop de bleeders uit je portefeuille.

Ik maak niet meer kosten dan noodzakelijk

Beleggingskosten en rendementen hebben een omgekeerde relatie met elkaar. Hoe hoger de kosten van het beleggen hoe lager de winst. Zorg ervoor dat de kosten laag blijven, want de totale kosten maken het rendement. Het gaat zowel om de beheerkosten van de fondsen waarin je belegt als om de transactiekosten die je maakt op de beurs. Niet teveel handelen dus – zie geef niet toe aan je instincten.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›