IEXGeld

Dossiers

Profiel

Aan de slag als belegger? Zo vind je de ideale broker.

Er zijn veel verschillende online brokers, maar hoe vind je de beste? Het antwoord is niet eenvoudig, want de ideale broker kan namelijk per situatie verschillen. Daarom lees je hier vijf tips die je kunnen helpen bij jouw zoektocht.

Lees ook: Vermogen opbouwen voor later: tips voor een goede start

1. Betaal niet te veel

Bij veel vergelijkingen van financiële producten ligt de focus op de kosten. Zo ook bij beleggen. Dat is goed, want alles wat je betaalt aan kosten gaat ten koste van het rendement.

Bij brokers zijn er nog steeds grote prijsverschillen. Afhankelijk van welke vergelijking je maakt, kan het verschil tussen de goedkoopste en duurste broker zo maar een factor 5 tot 8 zijn.

Een goede vergelijking is daarom zinvol. Welke partij het voordeligste is, verschilt echter per belegger. Dit hangt met name af van het type producten waarin je wilt beleggen (zoals aandelen, opties, beleggingsfondsen) en hoeveel transacties je doet.

Maar vergeet naast transactiekosten ook de overige kosten niet, zoals valutakosten. Hierin kunnen brokers sterk verschillen.

2. Kijk verder dan de kosten

Het is belangrijk om te realiseren dat de goedkoopste broker niet per definitie ook de beste keuze voor jou is.

Andere zaken kunnen ook een rol spelen bij de afweging, zoals de mogelijkheden van het handelsplatform, de voorwaarden van de rekening (bijvoorbeeld uitlenen van effecten, zie ook verderop), de informatievoorziening en educatie.

Het is goed om te kijken naar het complete plaatje. Uiteindelijk beleg je niet alleen om kosten te besparen, maar juist om een goed rendement te behalen.

Lees ook: Zo vind je de broker die het beste bij je past

3. Check de mogelijkheden van het platform

Naast kosten zijn ook de mogelijkheden die het platform biedt een belangrijke factor. Het is van belang dat het platform gebruiksvriendelijk is en je helpt bij je beleggingsbeslissingen.

Aan de hand van de volgende vragen kun je hier een beeld van vormen:

  • Op welke beurzen en in welke producten kan ik handelen?
  • Welke (koers)informatie is er te vinden en wat zijn de eventuele kosten hiervoor?
  • Heb ik de beleggingstools die ik nodig heb?
  • Welke educatie en opleidingen biedt de broker?

4. Let op de kleine lettertjes

Sommige brokers werken met specifieke clausules in hun voorwaarden. Soms mogen je effecten worden uitgeleend aan een derde partij (securities lending). Gaat de tegenpartij failliet, dan ben je je geld kwijt.

Andere brokers rekenen weer kosten als je effecten wilt overboeken naar een andere partij of rekenen aanvullende kosten voor de uitbetaling van dividend. Let daarom goed op alle voorwaarden die bij de broker gelden.

5. Vergelijk

Maak tijd voor een goede vergelijking op de punten die voor jou belangrijk zijn. Alle kosten, voorwaarden en de mogelijkheden van een platform kun je tegenwoordig eenvoudig online vergelijken. Zo voorkom je nare verrassingen achteraf en kun jij aan de slag bij jouw ideale broker.

Lees ook: Zo doe je aan- en verkopen op de beurs

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 29 december 2016 13:35 0
    ik ben heel benieuwd of er in Nederland een particulier belegger onder de huidige wetgeving ooit door securities lending geld is kwijtgeraakt. Ik zou graag een praktijkvoorbeeld genoemd willen hebben, want volgens mij zijn die er niet.
  2. eddygoed 2 januari 2017 12:19 0
    Daar ben ik ook nieuwsgierig naar, misschien is dit gebeurd in 2008. Ik heb over securities lending de AFM gebeld of zij dit actief controleren, dus niet. Bij een dreigende herhaling van de kredietcrisis snel wegwezen dus.

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Rijk worden door op je handen te zitten?

De "Do Nothing Portfolio" blijkt een succes. Lees verder ›