IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo trim je je beleggingen strak voor 2017

Stel je een beleggingsportefeuille voor als het menselijk lichaam. Aan het begin van het jaar ben je op gewicht, en in proportie. Gaandeweg het jaar neem je niet alleen toe in omvang; de extra pondjes gaan vooral in je buik en benen zitten, terwijl je gezicht juist magerder is geworden. Weg ideale figuur.

Ook je beleggingen raken met het verstrijken van de tijd hun ideale figuur kwijt. Toen je bengt begonnen met beleggen heb je je geld verdeeld over aandelen, obligaties, cash, vastgoed en andere categorieën. Die verdeling hangt af van je financiële doelstellingen, en het risico dat je wilde lopen om een bepaald rendement te behalen.

Check ook: Waarom herbalanceren van je portefeuille belangrijk is

Na een jaartje beleggen kan je zorgvuldig samengestelde mix al flink uit balans zijn geraakt. Stel dat je begin dit jaar 12.000 euro in aandelen had belegd en 8.000 euro in obligaties – de klassieke beleggingsportefeuille van 60% aandelen en 40% schuldpapier. Je aandelen zijn in een jaar tijd 10% meer waard geworden maar op obligaties heb je 10% verloren. Bij het knallen bestaat je beleggingsportefeuille voor 65% uit aandelen en voor 35% uit schuldpapier.

Verstoorde mix

Niet alleen is de mix die je voor ogen had verstoord, je neemt ook meer risico doordat je meer 5% meer risicovolle aandelen bezit en 5% minder veilige obligaties dan je voor ogen had. Zijn je beleggingen nu nog in lijn met het risico, dat je wilde nemen voor het rendement dat je wilde maken?

De verdeling van je beleggingen naar de oorspronkelijke mix herleiden, vrijwaart je voor te grote blootstleling aan bepaalde beleggingscategorieën, en dus voor teveel risico omlaag. Daarmee blijft de herbalanceerbonus in zicht, en dat is een heerlijke tweetrapsraket van een lager risico en een beetje extra rendement.

Lees ook: Zo zorg je dat je vasthoudt aan je asset allocatie 

Periodiek herbalanceren kan het rendement op jaarbasis met 0,25 tot 0,5% verhogen, rekende The Wall Street Journal uit. Het heeft nog een bijkomend voordeel: je verkoopt dure beleggingen en koopt goedkope. Vaak neigen beleggers naar het omgekeerde. Het haalt de emotie uit je handelen; je portefeuille en niet de waan van de dag is de baas.

Geen garantie voor rendement

Herbalanceren is overigens geen garantie voor extra rendement. Als aandelen een veel beter rendement opleveren dan je andere beleggingen dan drukken de minder presterende jongetjes van de klas het totaalrendement. Ook is er geen garantie dat de koersen weer gaan stijgen van beleggingen die het minder hebben gedaan.

Wanneer kun je het beste herbalanceren? Veel beleggers houden tegen het eind van het jaar hun beleggingen tegen het licht, maar dat is meer vanuit gewoonte; er is geen ideaal ogenblik. Wel is het verstandig om je beleggingen hooguit een of twee keer per jaar te trimmen, anders wegen de kosten van het extra handelen niet op tegen het beetje extra rendement van de herbalanceerbonus.

Je kunt het eindejaar overigens ook goed gebruiken om je beleggingsstrategie nog eens kritisch onder de loep te nemen: pakken je ideeën nog altijd goed uit, en kunnen ze nog een jaartje mee? Je kunt bijvoorbeeld besluiten om de mix aan te passen, bijvoorbeeld omdat je pensioen in zicht komt, en je behoefte toeneemt aan beleggingen die wat extra zekerheid bieden.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›