IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vijf tips om de best passende zorgverzekering te kiezen

Het is weer zover: je kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Slim om de opties te checken, want misschien kun je veel geld besparen.

Maar het is niet zo eenvoudig dat je alleen maar naar de laagste prijs hoeft te kijken om de best passende zorgverzekering te vinden. Wat is nog meer goed om te weten als je een verzekering gaat kiezen? We vroegen tips aan Ben Woldring, eigenaar van Poliswijzer.nl en andere vergelijkingssites.

Lees ook: Je zorgpremie is volgend jaar hoger dan verwacht

1. Deel niet dezelfde polis met je partner

Hebben je partner en jij dezelfde verzekering, maar hebben jullie verschillende zorgkosten (denk aan een vergoeding voor bril of lenzen, voor zwangerschap of fysiotherapie)? Als maar één van jullie hiervan gebruik maakt, betaalt de ander hier ook voor. Het kan dus lonen allebei een andere verzekering te kiezen.

2. Als je overstapt, staat vergoedingenteller op nul

Veel verzekeraars vergoeden zaken als lenzen of zolen bijvoorbeeld maar één keer in de twee of drie jaar. Als je elk jaar overstapt naar een andere zorgverzekeraar dan kun je die kosten direct vergoed krijgen. Heb je dit jaar al een nieuwe bril genomen, maar wil je er in 2017 weer een? Dan kan dat als je overstapt.

Check ook: Sla aan het rekenen om geld te besparen met je eigen risico

3. Schrijf je kind bij op polis met meest uitgebreide dekking

Kinderen zijn tot achttien jaar gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Als jij niet dezelfde polis hebt als je partner, dan is het slim om je kind op de verzekering met de meest uitgebreide dekking bij te schrijven.

4. Ben je via reisverzekering al gedekt voor medische kosten?

Je kunt bij je zorgpolis een aanvullende verzekering afsluiten voor medische kosten in het buitenland. Maar vaak ben je daar via een reisverzekering al voor verzekerd. Zorg ervoor dat je niet onnodig dubbel verzekerd bent.

Lees ook: Heb je al die verzekeringen eigenlijk wel nodig?

5. Collectief verzekeren niet altijd voordeliger

Soms is het de moeite waard om een collectieve verzekering af te sluiten, omdat je dan een lagere premie betaalt. Gemiddeld krijg je hierdoor 7% korting op de basisverzekering. Ook krijg je soms korting op aanvullende verzekeringen.

Maar je bent niet in alle gevallen voordeliger uit met een collectieve verzekering. Een andere verzekeraar zonder collectiviteit kan toch een lagere premie hebben.

Lees ook: Deze zorgkosten zijn fiscaal aftrekbaar

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›