IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zzp'ers kunnen sneller een hypotheek met NHG krijgen

Vanaf vandaag - 1 december 2016 - wordt het voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) makkelijker om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een aantal banken start met een pilot om het groeiende aantal zzp'ers te helpen met het verkrijgen van een financiering.

Voorheen moesten zzp'ers minimaal drie jaar als zelfstandige hebben gewerkt om een NHG-hypotheek te krijgen. Tijdens de pilot kunnen zelfstandigen als zij één jaar voor zichzelf werken, maar wel minimaal één jaar daarvoor in loondienst hebben gewerkt, een hypotheek met NHG aanvragen.

Lees ook: NHG, wat is dat nou eigenlijk?

Deelnemende banken

Per 1 december kun je een zzp-hypotheek met NHG aanvragen bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank. Per 1 januari zal ook Woonfonds zich aan sluiten. NIBC Direct heeft aangegeven dit later ook te doen.

Er wordt gerekend met het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaren. Dat mag een combinatie zijn van het inkomen in loondienst en het inkomen als zelfstandige. Verder is er een maximumbedrag op basis van NHG dat je kunt lenen. Voor 2017 geldt dat de woning niet meer mag kosten dan 245.000 euro.

Lees ook: Zo voorkom je problemen bij de aankoop van een huis

Inkomensverklaring van onafhankelijke accountant

Voor het bepalen van het inkomen heb je een inkomensverklaring van een onafhankelijke accountant nodig. NHG heeft hiervoor een aantal geselecteerd:

Voor de inkomensverklaring betaal je maximaal 250 euro (exclusief btw) aan het accountantskantoor. Het duurt maximaal vijf dagen vanaf de dag dat de aanvraag compleet is.

Met de accountantsverklaring heb je al snel duidelijkheid of een hypotheek op basis van NHG mogelijk is. Dit voorkomt dat je eerst nog andere kosten moet maken. Uiteraard dien je bij het verdere hypotheektraject te voldoen aan andere criteria zoals een BKR-toets (checken van eventuele andere leningen) of het taxatierapport van de woning.

Check ook: BKR is er om je te helpen, echt waar!

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›