IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze aftrekpost voor zzp'ers is afgeschaft

In augustus schreef columnist Rudi Düpper dat zelfstandig ondernemers met een huurhuis, die daar ook hun werkruimte hebben, in aanmerking kunnen komen voor kostenaftrek.

De Hoge Raad had namelijk bepaald dat de kosten voor een onzelfstandige werkruimte (onder voorwaarden) aftrekbaar zijn op de winst. Staatssecretaris Wiebes van Financiën zei in diezelfde maand geen reden te zien de wet in de toekomst te veranderen. 

Lees ook: Twee belastingvoordelen voor investerende ondernemers

Aftrekpost zelfstandig ondernemers verdwijnt

Maar afgelopen dinsdag heeft hij de maatregel toch nog geschrapt, meldt Nu.nl. De nieuwssite schrijft dat Wiebes berekende dat er momenteel door 1% van de zzp'ers gebruik wordt gemaakt van deze aftrekpost (kosten: circa 20 miljoen euro), maar dat het kan zijn dat het de overheid 'op termijn' een half miljard euro gaat kosten.

PvdA en GroenLinks wilden al van dit belastingvoordeel af. Wiebes gaat er nu voor zorgen dat het verschil tussen een zzp'er met een huurhuis en een zpp'er met een koophuis verdwijnt: zij kunnen dan allebei geen kosten van de onzelfstandige werkruimte meer aftrekken.

Lees ook: Ondernemersrisico: langdurig ziek worden

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›