IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie verkeerde redenen om je beleggingsfonds te verkopen

Als je een beleggingsfonds hebt gekocht, kan het altijd zijn dat de twijfel toeslaat en je je afvraagt of het (nog steeds) wel de juiste belegging is voor jou. Bijvoorbeeld als het rendement tegenvalt. Er zijn genoeg goede redenen om het fonds weer te verkopen (je vindt ze hier). Maar er zijn ook verkeerde redenen om uit te stappen. Morningstar zette er drie op een rij.

Lees ook: Drie redenen om een beleggingsfonds te verkopen

1. Verkopen vanwege slechte resultaten op de korte termijn

Een beleggingsfonds verkopen vanwege een slecht rendement is meestal geen goed idee, zegt Morningstar. Al helemaal niet wanneer de fondsprestaties op de korte termijn tegenvallen.

Blijft je fonds achter bij soortgelijke beleggingsfondsen of een brede index, dan moet je eerst nagaan waarom dat zo is. Misschien hanteert de beheerder van het fonds een strategie die (tijdelijk) niet 'in trek' is.

Morningstar: "Dat was het geval met veel beleggingsfondsen in waarde-aandelen tijdens de technologiebubbel aan het einde van de jaren negentig. Maar een waardestrategie revancheert zich in de loop van de tijd. Beleggers moeten zich niet van de wijs laten brengen door kortetermijnfluctuaties."

Ook is het zo dat de meeste beleggingsfondsen - vooral de fondsen met een actieve beheerstrategie - af en toe zullen achterblijven bij concurrenten. Vaak heeft dit goede redenen. Bestudeer een fonds als het achterblijft of onderpresteert in een tijd waarin je juist anders had verwacht.

"Als je in een fonds had belegd vanwege zijn risicomijdende eigenschappen en dit fonds presteerde slechter dan vergelijkbare fondsen in de neerwaartse markt van 2008, dan is er een legitieme reden om af te vragen of iets in de strategie van het fonds is gewijzigd of dat de risicobeheersing toch niet uit de verf komt."

Check ook: Pluis dit uit voordat je in een beleggingsfonds stapt

2. Verkopen vanwege wisselvallige fondsprestaties

Je kunt niet zomaar verwachten dat een beleggingsfonds jaar in jaar uit consistente rendementen laat zien. Het kan ervoor zorgen dat een goed beheerd fonds over het hoofd wordt gezien, of ten onrechte uit een portefeuille wordt gezet, schrijft Morningstar.

"Consistentie in prestaties is minder belangrijk dan consistentie in strategie. Goed beheerde fondsen voeren hun beleggingsstrategie duurzaam uit en wankelen niet, zelfs niet als de markt hen op korte termijn niet beloont."

Houd altijd in gedachten dat een jaar een vrij kort en willekeurig tijdspad is. Een beleggingsfonds presteert misschien grillig van januari tot en met december, terwijl het in een andere tijdsspanne perfect consistente resultaten levert. Bijvoorbeeld van april tot en met maart een jaar later.

Check ook: Zo beoordeel je het rendement van een beleggingsfonds

3. Verkopen vanwege bepaald macro-economisch nieuws

Of het nu om het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat of om economische groei waar ook ter wereld: macro-economisch nieuws gaat niet zelden gepaard met nieuws over de richting van de markt. En het klopt dat wat er in de krant komt, de markt kan laten bewegen.

Maar, weet Morningstar, het probleem is dat een particuliere belegger altijd achterloopt. Als nieuws nieuws wordt, zit dit nieuws al verwerkt in de koersen. Met andere woorden: als je besluit om een beleggingsfonds te verkopen op basis van het nieuws, dan ben je hoogstwaarschijnlijk al te laat.

"Het is voor beleggers dan ook beter om zich te concentreren op factoren waarop ze wel invloed hebben. Zoals het bedrag dat ze uitgeven, sparen of beleggen, de samenstelling en kwaliteit van de beleggingen en de kosten die ze maken bij het beleggen."

Lees ook: Ga je beleggen, let dan altijd op de kosten

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.