IEXGeld

Dossiers

Profiel

De drie grootste fouten die je kunt maken tijdens je sollicitatiegesprek

Je niet goed voorbereiden, slechte vragen stellen of te lange antwoorden geven op vragen. Er zijn veel valkuilen die je moet vermijden in een sollicitatiegesprek. Volgens topman Strauss Zelnick van speluitgever Take-Two Interactive zijn er echter drie grotere fouten die je kunt maken in een gesprek met een recruiter.

De Amerikaanse editie van zakenwebsite Business Insider sprak de CEO over wat hij de grootste afknappers in een sollicitatiegesprek vindt. Zelnick noemde drie punten.

1. Liegen

Zelnick stelt dat hij vaak te maken krijgt met liegende sollicitanten. De CEO creëerde dan ook één belangrijke regel binnen zijn bedrijf: "Als je liegt kun je hier niet werken."

Volgens hem zijn er vaak mensen die zeggen wat een recruiter wil horen, in plaats van wat voor hen van toepassing is. "Mensen liegen over hun ambitie of over wat ze eigenlijk echt willen doen, om zo in de smaak te vallen bij de recruiter." Maar daar prikt Zelnick zo doorheen. "Wees gewoon jezelf en loop het risico dat een baan mogelijk niet bij jou past. Dat is voor jezelf ook beter op de lange termijn."

2. Niet weten wie er tegenover je zit

Omdat een goede indruk belangrijk is, is het volgens Zelnick van belang dat je weet wie er tegenover je aan tafel zit. Gebruik zoekmachines om meer te weten te komen over de persoon waarmee je het sollicitatiegesprek hebt. "Bereid sterke vragen voor, waar je het antwoord ook daadwerkelijk op wilt weten. Als iemand je dan vraagt of je nog vragen hebt, dan kom je tenminste goed beslagen ten ijs."

3. Garderobemissers

Een open deur misschien, maar volgens Zelnick gaat het op dit vlak nog te vaak fout: sollicitanten die niet helemaal netjes gekleed zijn. De topman erkent dat de tijd voorbij is dat iedereen per definitie in driedelig pak aan de sollicitatietafel moet zitten ("zeker niet bij jonge, hippe creatieve bedrijven"), maar gaten in spijkerbroeken en vieze, oude schoenen is echt een no-go.

Als extraatje: wat moet je dan wél doen? 

In een ander artikel wordt ingegaan op de vraag wat je dan wel kunt doen om je gesprek de goede kant op te leiden. Enkele hoogtepunten uit dat stuk:

  • Wees voorbereid: lees je in over het bedrijf, de industrie en de baan. Maar dat is slechts het begin. "Leer jezelf goed kennen en weet waar je sterke en zwakke punten liggen."

  • Vraag naar de vervolgprocedure: vraag aan het einde van het gesprek waar je staat en hoe de vervolgprocedure eruit ziet. Blijft de recruiter vaag in zijn antwoord, dan word je misschien niet teruggebeld. Voel je dat aan, dan kan het geen kwaad om in het gesprek al te vragen in hoeverre het door jou geschetste beeld over jezelf overeenkomt met wat het bedrijf zoekt.

  • Stel goede vragen: je wordt in het een sollicitatiegesprek vaak beoordeeld op drie vlakken, namelijk de eerste impressie, de kwaliteit van je antwoorden op vragen en de kwaliteit van je eigen vragen. "Als je goede vragen stelt, dan kan dat tegenvallers op de andere twee vlakken vaak compenseren."
Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›