IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de beste banen van 2016

Wat zijn de beste banen van dit jaar? De onderstaande horen er in ieder geval bij, volgens Amerikaanse banenwebsite Careercast, die honderdduizenden vacatures checkte. Wij zochten er (Nederlandse) salarissen en vacaturesites bij. Ook gewoon leuk om te weten, of je nou een baan zoekt of niet.

Lees ook: Hoeveel zou jij verdienen als man / vrouw?

1. Data-analist

Ben je goed met cijfers? Dan kun je misschien wel aan de slag als data-analist. Op bijvoorbeeld LinkedIn vind je gigantisch veel vacatures. In Nederland verdien je gemiddeld zo'n 4.300 euro bruto per maand, volgens vacature.com. Wel zijn er - gemiddeld gezien - weinig groeimogelijkheden wat de bezoldiging betreft: gemiddeld kun je slechts 16% omhoog in salaris.

2. Statisticus

Nog een baan waarin je goed moet zijn met cijfers. Als statisticus verdien je gemiddeld een stuk minder dan als data-analist, tussen de 2.500 en 5.500 euro bruto per maand, volgens mijnzzp.nl. Maar er zijn wel kansen om door te groeien naar een hoger salaris. Je kunt naar een 34% hoger salaris stijgen. De website Indeed.nl heeft genoeg vacatures voor wiskundebreinen die statisticus willen worden.

3. Informatiebeveiligingsexpert

Er is meer data dan ooit beschikbaar online en dat moet natuurlijk goed beveiligd worden. Slimmeriken die dat kunnen zijn over het algemeen erg gewild. Volgens Careercast kun je gemiddeld 88.890 dollar bruto per jaar verdienen. Het is niet helemaal duidelijk wat je hier in Nederland kan verdienen, maar dat zal waarschijnlijk niet erg uit de pas lopen bij Amerika. Op de nationalevacaturebank.nl staan vacatures en uiteraard vind je daar vaak ook salarisindicaties. 

Check ook: Deze acht banen hebben de toekomst

4. Audioloog

Een audioloog helpt mensen die gehoorverlies hebben. Deze baan is in 2016 erg in opkomst door de steeds ouder wordende baby boom-generatie, die met steeds meer gehoorproblemen te kampen heeft.

Om nieuwe mensen aan te trekken betalen Amerikaanse bedrijven gemiddeld een mooi salaris van 73.060 dollar bruto per jaar. Er staat geen gemiddelde vast voor dit beroep in Nederland (er is ook geen cao), maar schoonenberg zoekt audiologen, dus daar kun je gelijk toetsen wat je kunt verdienen. 

5. Echografist

Er is steeds meer mogelijk met de ultrasound-technologie die echografisten bijvoorbeeld gebruiken om te kijken welk geslacht een ongeboren kind heeft. Daarom zijn er ook veel vacatures voor dit beroep en is het salaris goed.

Als echograaf kun je gemiddeld 62.540 dollar bruto per jaar verdienen met een kans op 24% stijging, zegt Careercast. In Nederland kun je rekenen op een bruto salaris van minimaal 2.065 euro per maand, volgens youchooz.nl. Via deze link zie je vacatures op Google.

6. Wiskundige

Helemaal thuis in de wiskunde? Misschien is dit dan iets voor jou. De verdiensten met 103.720 dollar bruto per jaar zijn geweldig en de kans bestaat dat je 21% meer gaat verdienen. Monsterboard.nl stikt van de advertenties voor wiskundigen en daar kun je ook gelijk zien wat je waar kunt verdienen.

7. Software-engineer

Deze baan blijft de komende jaren booming en biedt in 2016 het prachtige gemiddelde salaris van 97.990 dollar bruto per jaar. Als je bij kunt blijven bij de nieuwste ontwikkelingen op softwaregebied dan blijft dat salaris waarschijnlijk zo hoog of zelfs hoger.

Volgens Intermediair ligt het gemiddelde maandalaris in Nederland op 3.000 euro voor een junior en 5.000 euro voor een senior. Hier staan vacatures. 

8. Computersysteemanalist

Systeemanalist, iets voor jou? Kun en wil jij bedrijven helpen om hun computeersystemen zo efficiënt mogelijk te maken? Een computersysteemanalist verdient volgens Careercast gemiddeld 82.710 dollar bruto, in de VS dus. IN Nederland ligt het salaris tussen de 2.290 en 4.040 euro. Kijk hier voor vacatures.

Lees ook: Acht opvallende onderhandelingstrucs voor een hoger salaris

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›