IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je hypotheeklasten verlagen: vijf tips

Het zal je niet ontgaan zijn: de hypotheekrente staat historisch laag. Een hypotheek met een rente voor 10 jaar vast is al mogelijk vanaf 1,75% en 20 jaar vast voor 2,4%. Wat zou het betekenen voor jouw hypotheeklasten, als je kunt profiteren van zo'n lage rente? Vijf manieren om je maandlasten te verlagen!

1. Je hypotheek oversluiten en gebruikmaken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Het is in ieder geval verstandig om te onderzoeken of je je bestaande hypotheek kunt oversluiten en of dat slim is in jouw situatie (dat is het namelijk niet altijd).

Als je geluk hebt, loopt je rentevast periode binnenkort af. Dan kun je een nieuwe rentevastperiode kiezen bij je huidige bank, maar je kunt ook overstappen naar een andere bank. Als je op dat moment overstapt, betaal je geen boeterente.

De kans is groot dat een andere bank goedkoper is. Misschien kom je in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De afgelopen jaren zijn de regels om daarvoor in aanmerking te komen flink verruimd en dat betekent dat je nu misschien in aanmerking kunt komen voor NHG, terwijl dat niet zo was toen je het huis kocht. Het voordeel van NHG is een fors lagere rente.

Lees ook: Je hypotheek aanpassen? Let wel op de kosten!

2. Rentemiddelen

Bij een aantal banken is het mogelijk om de rente te middelen. Als je gebruik maakt van rentemiddeling, krijg je een nieuwe rentevastperiode waarbij de oude rente wordt gemiddeld met de nieuwe rente. Op die manier kun je je maandlasten verlagen zonder dat je boeterente hoeft te betalen. Rentemiddeling kan daarom een alternatief zijn voor oversluiten.

Maar let op, rentemiddeling is niet altijd verstandig. Ben je bijvoorbeeld van plan om binnenkort te verhuizen? Dan kun je door gebruik te maken van rentemiddeling zelfs een boete krijgen. Het is slim om daarover advies in te winnen.

Lees ook: Wil je een lagere hypotheekrente? Kijk eens of je kunt middelen.

3. Sluit je overlijdensverzekering over en bespaar op de premie

In de meeste gevallen moet je bij het afsluiten van een hypotheek ook een levensverzekering afsluiten. De premies voor deze overlijdensrisicoverzekeringen zijn de laatste jaren enorm gedaald.

Mensen betalen tot 70% lagere premies voor een nieuwe verzekering. En dat scheelt over de gehele looptijd van een hypotheek duizenden euro's. Het oversluiten van een overlijdensverzekering is in een paar dagen geregeld.

Check ook: Zo bespaar je duizenden euro's op je overlijdensrisicoverzekering

4. Huis in waarde gestegen: lagere rente

Veel mensen weten niet dat de bank het rentepercentage van de hypotheeklening kan verlagen als je huis meer waard is dan bij het aanvragen van de hypotheek.

Hoe hoger de waarde van je woning ten opzichte van je lening, hoe meer zekerheid de bank heeft. En als een bank meer zekerheid heeft, kan de rente van je hypotheek omlaag. Alleen zal de bank je dat niet zelf vertellen.

Afhankelijk van de voorwaarden van je hypotheek kan de rente worden aangepast tijdens de lopende periode. Dan heb je meteen voordeel. Het kan ook zijn dat de bank de rente pas aanpast als je een nieuwe rentevastperiode moet kiezen.

Lees ook: Veel afgelost op je hypotheek? Check of je recht hebt op een lagere rente.

5. Koop je woekerpolis af en ga aflossen

Heb je een hypotheek waar een levensverzekering aan gekoppeld is, waarin belegd wordt om de hypotheek af te lossen? Dan is de kans heel groot dat dit een woekerpolis is. Een woekerpolis kost je simpelweg geld, veel geld!

Je kunt ervan af komen. Soms kan de polis bij de verzekeraar worden omgezet naar een product met lagere kosten, maar het is ook mogelijk om de polis te beëindigen en de waarde te gebruiken om een deel van de hypotheek af te lossen. Daarmee regel je in een keer dat je stopt met betalen aan een te dure polis en ga je daadwerkelijk je hypotheekschuld aflossen.

Niet onverstandig, als je je realiseert dat er vanaf 2001 een nieuwe belastingregel is: je mag de rente van je hypotheek nog maar 30 jaar aftrekken. Heb je voor of in 2001 een huis gekocht? Dan is de rente aftrekbaar tot 2031. Heb je na 2031 nog een restschuld? Dan gaan je netto maandlasten fors omhoog!

Lees ook: Heb je een woekerpolis? Pak 'm aan!

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›