IEXGeld

Dossiers

Profiel

De starterslening gaat op de schop

Voor starters op de woningmarkt kan-ie erg interessant zijn: de starterslening. Die biedt nét dat beetje extra om toch een huis te kunnen kopen, bijvoorbeeld als de lening van de bank niet toereikend is.

De starterslening wordt door verschillende gemeenten uitgegeven (of dat bij jou ook zo is, check je hier). Belangrijke kenmerken zijn:

  • Gedurende de eerste drie jaar hoef je geen rente en aflossing te betalen.
  • Na die eerste drie jaar betaal je wel rente en aflossing, behalve als je dat volgens de draagkrachttoets van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) nog niet kunt.
  • De looptijd is dertig jaar.
  • De rente is fiscaal aftrekbaar.
  • Je kunt onbeperkt boetevrij aflossen.
  • De lening is maximaal 20% van het totale aankoopbedrag. Daar horen de kosten koper ook bij.

Maar let op: dat zijn de kenmerken zoals ze nu gelden.

Lees ook: Huis kopen? Check de starterstruc!

Starterslening: wijzigingen per 1 januari 2017

Bij een 'gewone' hypotheek geldt sinds 2013 dat de lening binnen dertig jaar annuïtiair of lineair (of gecombineerd) moet worden afgelost, wil je recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Hierbij moet meteen worden begonnen met aflossen.

De starterslening heeft nu een bijzondere positie, omdat aflossen de eerste drie jaar niet vereist is, terwijl het recht op hypotheekrenteaftrek wel gedurende de hele looptijd blijft bestaan. Maar met ingang van 2017 komt er een eind aan die fiscale uitzondering.

Het SVn schrijftwie nog gebruik wil maken van de huidige starterslening, moet ervoor zorgen dat de aanvraag voor 31 december 2016 passeert bij de notaris. Houd er rekening mee dat de hele aanvraagprocedure ongeveer drie maanden duurt.

Passeert de akte te laat? Dan val je onder de nieuwe regels en moet je direct beginnen je starterslening af te lossen om renteaftrek te kunnen krijgen - en dus gelden dan dezelfde regels als op je andere hypotheekdeel.

Lees ook: Starters kunnen kiezen uit drie hypotheken. Welke past bij jou?